В кръвта на акулите учени откриха мощно оръжие срещу рака на гърдата

PRINT

Специфични тип антитела, които се срещат само в кръвта на акулите, ще помогнат ракът на гърдата да се лекува по-ефективно. До този извод стигнаха учени от университета в Абърдийн. Уникалните антитела IgNAR може да се използват за блокиране на размножаването на туморните клетки.

Вече са предвидени средства за по-нататъшни изследвания, които може да положат основата на нов тип лекарства срещу тази най-масова онкологична диагноза при жените.

Учените ще се фокусират върху две молекули HER2 и HER3, разположени на повърхността на раковите клетки. При контакта с тях злокачествените клетки получават сигнал да се делят и да растат. Антителата IgNAR не позволяват на дадените молекули да работят и да отправят тези сигнали.

IgNAR са интересни с това, че атакуват свои цели като вируси или паразити, но не по начина, по който го правят антителата в човешкия организъм, коментира д-р Хелън Дули от екипа на учените в Абърдийн. Отличава ги това, че им трябва много по-малка зона за присъединяване към клетката, отколкото на човешките антитела. Високите нива на HER2 се откриват по повърхността на раковите клетки на жените, които страдат от HER2 позитивен рак. Тази разновидност на болестта представлява около 25% всички случаи на рак на гърдата. Този вид тумор може да се лекува с медикаменти, но напоследък демонстрира все по-голяма резистентност, която създава проблеми на лекарите и пациентите.

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
В кръвта на акулите учени откриха мощно оръжие срещу рака на гърдата беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova
loading...