Студът вдига кръвното, пълни болниците с инсулти

PRINT

Заради продължителното застудяване клиниката по неврология във ВМА се напълни с болни, получили инсулт, съобщи началникът й доц. Красимир Генов. Понеже другите болници в столицата били пълни, от „Бърза помощ“ карали и при тях такива пациенти. От ИСУЛ, където има голяма клиника по неврология, също потвърдиха, че леглата в момента са пълни. По принцип през януари и февруари винаги имаме повече работа, така е и сега, добави доц. Генов. Студът оказвал влияние върху целия организъм – на малките и средните съдове, а също и на венозното оттичане. Ниските температури предизвиквали спазъм на артериите, който води до нарушение в кръвооросяването.

Най-чувствителни са сърцето и мозъкът, затова тогава се увеличават инфарктите и инсултите, смята доц. Генов. Прираст имало както при исхемичните инсулти (запушване на съда), така и при хеморагичните (с кръвоизлив).

Забавеното оттичане на кръвта намалявал притока на кислород и глюкоза към мозъчните структури и основно към нервната клетка. Това е един от механизмите за получаване на исхемичен мозъчен инсулт или както хората популярно го наричат удар, пояснява доц. Генов. Спазъмът, който студът предизвиква на артериалните съдове, води също така до повишаване на кръвното налягане. Хипертоник, който с лекарства успява да поддържа 130-150 горна и 80-100 долна граница, сега може да повиши и двете, казва още неврологът от ВМА. Ако човекът има някакво предразположение (патология), за която може и да не знае, лесно може да се стигне до руптура (спукване) на мозъчен кръвоносен съд. Това са хеморагичните инсулти, обяснява специалистът.

И двата вида мозъчен удар тръгват от спазъма на съдовете, който много пъти се появява при хипотермия – продължително излагане на студ, коментира доцц. Генов. Най-застрашени през зимата са хората, които страдат от хипертония, сърдечни болести, ритъмни нарушения, метаболитни заболявания като диабет или ендокринопатии. Страдат и онези болни, които са с хронична съдова недостатъчност на крайниците, болест на бюргер, синдром на рейно или студова алергия. Индиректно те също могат да се окажат рисков фактор за инсулт.

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Студът вдига кръвното, пълни болниците с инсулти беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *