петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтресът е една от причините да забравяме

Стресът е една от причините да забравяме

Високите нива на стрес на работното място и в ежедневието се отразява неблагоприятно на краткосрочната памет в напреднала възраст, пише в. „Дейли мейл“. Учени от университета в Айова установили, че има пряка връзка между хормони и краткосрочната загуба на памет.

По този начин високи нива на кортизола – хормонът на стреса, може да увреди паметта. Повишаването на нивата му в организма подготвят тялото да отговори адекватно на стресова ситуация, като увеличи резервите. Ако обаче кортизолът се задържи продължително време на високо ниво, може да се появят проблеми с храносмилането, тревожност, наддаване на теглото или повишено кръвно налягане. Сега към тези негативни ефекти се добавя и констатацията, че негативното влияние е и върху мозъка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Последиците от стреса се предават по наследство 
Хроничният стрес краде от зравината на костите 
При стрес жените показват разбиране, а мъжете – агресия 

Стига се до загуба на синапси (точката на контакт между невроните) в префронталния кортекс, което съответства на краткосрочната памет. Синапсите помагат за събиране, съхраняване и припомняне на информацията. Вследствие на стареенето, но и на стреса те се свиват и в крайна сметка има риск да изчезнат напълно. Негативното влияние на стреса се забелязва на възраст около 65 години.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -