Стресът е една от причините да забравяме

PRINT
стрес на работата

Високите нива на стрес на работното място и в ежедневието се отразява неблагоприятно на краткосрочната памет в напреднала възраст, пише в. „Дейли мейл“. Учени от университета в Айова установили, че има пряка връзка между хормони и краткосрочната загуба на памет.

По този начин високи нива на кортизола – хормонът на стреса, може да увреди паметта. Повишаването на нивата му в организма подготвят тялото да отговори адекватно на стресова ситуация, като увеличи резервите. Ако обаче кортизолът се задържи продължително време на високо ниво, може да се появят проблеми с храносмилането, тревожност, наддаване на теглото или повишено кръвно налягане. Сега към тези негативни ефекти се добавя и констатацията, че негативното влияние е и върху мозъка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Последиците от стреса се предават по наследство 
Хроничният стрес краде от зравината на костите 
При стрес жените показват разбиране, а мъжете – агресия 

Стига се до загуба на синапси (точката на контакт между невроните) в префронталния кортекс, което съответства на краткосрочната памет. Синапсите помагат за събиране, съхраняване и припомняне на информацията. Вследствие на стареенето, но и на стреса те се свиват и в крайна сметка има риск да изчезнат напълно. Негативното влияние на стреса се забелязва на възраст около 65 години.

 

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Стресът е една от причините да забравяме беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *