Хроничният стрес краде от зравината на костите

PRINT
стрес на работата

Стресът може да бъде полезен, но само ако е краткосрочен. Тогава организмът се мобилизира, активира се най-важната хормонална ос – тя започва от хипоталамуса през хипофизата до надбъбречните жлези. Освобождават се енергийни резерви, активират се каскади от хормони, които повишават кръвната захар, хормоните на растежа, както и стресовите хормони кортизол, адреналин и норадреналин в кръвта.

Проблемите започват, ако ситуацията се повтаря често, без достатъчни фази за почивка и релаксация между тях. Хроничният стрес се отразява негативно върху обмяната на веществата и хормоните, предупреждава д-р Стала, президент на Европейската невроендокринна асоциация. Много проучвания, особено в последните месеци, сочат, че причинените от хроничния стрес заболявания и състояния повишават риска от алцхаймер. Затова той е бил една от централните теми на 57-ия Симпозиум на Германското дружество по ендокринология, провел се в края на март в Дрезден.

Под хроничен стрес се разбира повтарящи се пикове на натоварване в продължение на дни, седмици или дори години. Наред с повишените изисквания в службата, стрес може да се окажат грижата за болен роднина, някои хронични заболявания като диабет тип 2. Напълняване, обездвижване и пристрастяване към алкохола или медикаменти също може да са последица от стреса.

За организма ефектът може да е следният – понижена имунна защита (чести настинки), главоболие, депресия, високо кръвно, загуба на слуха, тинитус (шум в ушите) или дори диабет. При мъжете може да намалее половият хормон тестостерон, което води до сексуални проблеми.

Стресът смалява хипокампуса – област в мозъка, което влошава интелектуалните способности, освен това безсънието влошава допълнително нещата. Скъсява се фазата на дълбокия сън и човек не може да отпочине.

Повишава се и рискът за остеопороза, тъй като излишъкът на кортизол прави така, че организмът да изхвърля повече калций, пояснява д-р Стала, който е практикуващ ендокринолог в Мюнхен. Според него досега се пренебрегвал фактът, че именно стресът може да е виновен за загубата на костна маса. Особено важно е да внесем „забавяне“ във всекидневието, съветва специалистът. Просто трябва да планираме по-малко задачи, да предвидим време за хобита, музика, контакти с приятели. Да спим достатъчно и да избягваме прекаляване с ободряващи средства. Професионалните успехи са важни, но не и на цена, която ни превръща във физическа и психическа развалина, подчертава д-р Стала. Причинените от хроничния стрес вреди на организма по правило не могат да бъдат поправени.

Източник: Spiegel

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Хроничният стрес краде от зравината на костите беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *