сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХроничният стрес краде от зравината на костите

Хроничният стрес краде от зравината на костите

Стресът може да бъде полезен, но само ако е краткосрочен. Тогава организмът се мобилизира, активира се най-важната хормонална ос – тя започва от хипоталамуса през хипофизата до надбъбречните жлези. Освобождават се енергийни резерви, активират се каскади от хормони, които повишават кръвната захар, хормоните на растежа, както и стресовите хормони кортизол, адреналин и норадреналин в кръвта.

Проблемите започват, ако ситуацията се повтаря често, без достатъчни фази за почивка и релаксация между тях. Хроничният стрес се отразява негативно върху обмяната на веществата и хормоните, предупреждава д-р Стала, президент на Европейската невроендокринна асоциация. Много проучвания, особено в последните месеци, сочат, че причинените от хроничния стрес заболявания и състояния повишават риска от алцхаймер. Затова той е бил една от централните теми на 57-ия Симпозиум на Германското дружество по ендокринология, провел се в края на март в Дрезден.

Под хроничен стрес се разбира повтарящи се пикове на натоварване в продължение на дни, седмици или дори години. Наред с повишените изисквания в службата, стрес може да се окажат грижата за болен роднина, някои хронични заболявания като диабет тип 2. Напълняване, обездвижване и пристрастяване към алкохола или медикаменти също може да са последица от стреса.

За организма ефектът може да е следният – понижена имунна защита (чести настинки), главоболие, депресия, високо кръвно, загуба на слуха, тинитус (шум в ушите) или дори диабет. При мъжете може да намалее половият хормон тестостерон, което води до сексуални проблеми.

Стресът смалява хипокампуса – област в мозъка, което влошава интелектуалните способности, освен това безсънието влошава допълнително нещата. Скъсява се фазата на дълбокия сън и човек не може да отпочине.

Повишава се и рискът за остеопороза, тъй като излишъкът на кортизол прави така, че организмът да изхвърля повече калций, пояснява д-р Стала, който е практикуващ ендокринолог в Мюнхен. Според него досега се пренебрегвал фактът, че именно стресът може да е виновен за загубата на костна маса. Особено важно е да внесем „забавяне“ във всекидневието, съветва специалистът. Просто трябва да планираме по-малко задачи, да предвидим време за хобита, музика, контакти с приятели. Да спим достатъчно и да избягваме прекаляване с ободряващи средства. Професионалните успехи са важни, но не и на цена, която ни превръща във физическа и психическа развалина, подчертава д-р Стала. Причинените от хроничния стрес вреди на организма по правило не могат да бъдат поправени.

Източник: Spiegel

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -