петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЩастието зависи... от коефициента на интелигентност

Щастието зависи… от коефициента на интелигентност

Щастието зависи и от коефициента на интелигентност, предаде Би Би Си. Хората с по-ниско IQ е по-вероятно да са нещастни, отколкото другите, които са по-умни, сочи проучване във Великобритания. То е проведено сред 6870 души. Ниските нива на интелигентност често са свързани с по-нисък доход и лошо психично здраве, а това допринася за нещастието. Резултатите са публикувани в специализираното списание „Психологическа медицина“.

Един от въпросите бил: „Като се имат предвид всички неща заедно, как бихте се определили през последните дни – много щастливи, по-скоро щастливи или не особено щастливи?“ Мнозинството, отговорили с „много щастливи“, имали коефициент на интелигентност между 120 и 129. В тази група 43% заявяват, че са много щастливи. 12% от тези, отговорили с „не особено щастливи“, имали коефициент на интелигентност между 70 и 79.

Хората в долните граници на нормалната интелигентност са по-склонни да казват, че не са щастливи, коментира д-р Ангела Хасиотис. Посредствените умствени показатели се свързват с ниски доходи, по-лошо психично здраве. Такива хора често се нуждаят от помощ във всекидневието, като например при пазаруването или домакинската работа, а тези неща допринасят за усещането за нещастие.

Д-р Джонатан Кемпиън, консултант-психиатър и директор на общественото психично здраве в Южен Лондон, допълни, че проучването е особено полезно, тъй като то изяснява връзката между IQ-то и щастието.

Свързани теми: Жените имали хормон на щастието

Любопитство, благодарност и оптимизъм най-важни за щастието

Настроението зависи от бактерии в червата

„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -