вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНастроението зависи от бактерии в червата

Настроението зависи от бактерии в червата

Нивото на хормона на щастието в мозъка – серотонин, е свързан с количеството бактерии стомашно-чревния тракт в млада възраст, установиха експерти от университетския колеж Корк, цитирани от в. „Таймс ъф Индия“.

Нивата на серотонина са в пряка зависимост с настроението на човека. Ако те падат, той се чувства емоционално зле. Хипотезата си учените проверили върху опитни мишки. Оказало се, че комуникацията между чревната флора и мозъка е двупосочна. При мишките били намалени определени бактерии за целта на експеримента.

Отсъствието на нормална флора се отразило негативно на нивата серотонин. Най-голям бил ефектът при мъжкия пол. Когато в тялото на младите животинки били въведени необходимите бактерии, се установил, че централната нервна система е преживяла тежки необратими промени заради дефицита на бактериите. Те засягали концентрацията на серотонин и мозъка.

Това откритие дава надежда, че могат да се създаде уникална стратегия за лечението на мозъчни разстройства с помощта на полезни бактерии, заявява професорът по неврология Джон Криан, автор на изследването.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -