четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРискът от ранна смърт е в пряка връзка с честотата на пулса

Рискът от ранна смърт е в пряка връзка с честотата на пулса

Колкото по-нисък е пулсът, толкова по-вероятно е човекът да живее по-дълго. Това припомнят учени от Дания, цитирани от британския в. “Телеграф”. Импулсите с висока честота на ударите показват твърде бързи сърдечни контракции, които се асоциират с риска от някои заболявания и недобро общо състояние на сърдечносъдовата система. Датското проучване, оповестено сега, продължило цели 16 години.

Диапазонът на оптималния пулс зависи от пола, възрастта и спортната форма на всеки човек. Както прекалено ниският, така и прекалено високият пулс не говорят добре за здравето. Много по-ниски стойности на пулса говорят за нарушение в сърдечната дейност. По-високите пък, особено ако са в покой, може да са ранен признак за риск от диабет, предупреждават учени от Пенсилвания. Всеки 10 допълнителни удара в минута вдигат риска от захарна болест с 23%, заявяват те.

Как да мерим правилно пулса си

Пулсът е показател за сърдечния ритъм

В научния експеримент взели участие 2788 доброволци. 1 082 души починали докато траело проучването. След като анализирали данните от различните медицински прегледи, през които участниците преминали, учените обърнали внимание на показателите за сърдечния ритъм. Така те достигнали до категоричния извод, че очакваната продължителност на живота е пряко свързана със сърдечния ритъм.

Ако пулсът варира от 71 до 80 удара в минута, рискът от преждевременна смърт нараства с 51%. При 81-90 удара рискът от смърт нараства два пъти, дори ако холестеролът и захарта са нормални. Това учените обясниха откритата от тях закономерност.

Учените обръщат внимание на още един важен за продължителността на живота показател –  обиколката на талията. Дори ако индексът на телесната маса (тегло спрямо ръста) е в рамките на нормалното, но в областта на талията има натрупани мастни отлагания, това значително увеличава риска от преждевременна смърт. Тази зависимост е била доказана от експерти в Университета на Сидни. Те дори изчислили, че по-голямата обиколка на талията при нормален индекс на телесна маса увеличава вероятността от преждевременна смъртност с 22%.

Източник: Telegraph

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -