Папилома вируси виновни и за рака на белия дроб

PRINT
преглед белия дроб

Човешките папилома вируси се оказаха причинители на рака на белите дробове при част от болните, които са непушачи, съобщи „Медвести“. Досега борбата с вирусите (HPV) се водеше предимно заради това, че те причиняват рак на маточната шийка, който в България е едно от най-разпространените онкологични заболявания. Има данни обаче, че те са виновни и за рака на шията и дори на главния мозък.

90% от туморите на белия дроб са заради пушенето, твърдят официално от Американската асоциация на белодробните специалисти. Причините, които отключват болестта при непушачите, обаче не са достатъчно добре изучени. Сега учените установили при 4 от 36 случая на болни от този вид рак непушачи, че те са заразени с два от най-онкогенните щамове на HPV. По-задълбочени изследвания открили в ДНК на тези пациенти фрагменти от генетичен материал на папилома вирусите. Това дало основание да се предположи, че именно те са в основата на възникването на тумора.

Защо е важна ваксината срещу човешки папилома вируси

Статистическите данни за разпространението на папилома вирусите са плашещи, подчертават учените. Почти половината жени в света поне веднъж в живота си са били заразени с някой от щамовете. Вирусите се срещат дори при подрастващите, които още не са имали полов контакт. Това означава, че в рисковата група попадат всички активни жители на Земята.

Срещу папилома вирусите вече има ваксина. Тя е насочена срещу най-онкогенните щамове и осигурява около 92-94% защита. От есента на 2012 г. ваксината е безплатна в България за групата на 12-годишните момичета. Възрастта е избрана по икономически съображения, тъй като тогава е най-сигурно, че децата още не водят полов живот. Това е важно, за да се постигне максимална защита.

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Папилома вируси виновни и за рака на белия дроб беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova
loading...