Нападат ни вируси, причиняват ларингит

PRINT
настинка как се лекува

Грипът още не е дошъл официално в страната, но вече се наблюдава повишена заболеваемост от дихателни вирусни инфекции, които протичат с изменения в гласа, кашлица и ларингит, пише в. „24 часа“ като цитира общопрактикуващи лекари.

Общата заболеваемост в страната се покачва. За 7 дни тя е нараснала от 96 на 10000 души на над 106 на 10 000. Грип още не е изолиран, но болните от дихателни инфекции се увеличават. Видимо увеличение има в София, където в последната седмица боледуват повече от 1500 души на 10 000. Още повече са болните в Габрово, Русе, Сливен, Пазарджик.

Обичайно вирусните инфекции засягат главно децата, но сега са поразени основно хората в активна възраст – между 30 и 65 г., сочи епидемиологичната справка на НЦЗПБ. Най-вероятно става дума за няколко сезонни вируса, който се разпространяват едновременно сред населението. Заболяванията започват с тежест в главата, липса на тонус, болки в ставите и мускулите и повишена температура.

Основното оплакване е свързано със сухота, дразнене и болки в гърлото, суха кашлица и промени в гласа след 3-4 дни. Той спада, става дрезгав, а при никои временно изчезва. Това са отличителните белези на ларингита – възпаление на лигавицата на гласните струни. Той може да бъде опасен при малки деца, заради което при първи симптоми като дрезгав глас трябва да се търси лекар. Противодействието е с инхалации с физиологичен разтвор или билкови отвари от лайка, мащерка, риган. Трябва да се пият много билкови чайове – умерено топли, и вода.

Ако човек продължава да вдига температура повече от 3 дни, задължително трябва да се провери за бактериална инфекция. Най-често това е белег на бронхит или пневмония, за които се изисква правилно подбран антибиотик. Високи дози витамин С, както и всекидневен прием на цинк, магнезий и селен имат укрепващо имунитета действие.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Нападат ни вируси, причиняват ларингит on 15.12.2015 rated 3.9 of 5
Нападат ни вируси, причиняват ларингит беше последно модифицирана от: декември 15th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *