Лекуват от пневмония 11-годишно момиче, то умира от бъбреци

PRINT

Здравното министерство ще проверява видинската болница „Света Петка“ заради смъртта на 11-годишно момиче. Марийка Нинова от с. Гомотарци починала на 26 май в реанимобил, докато я транспортирали от Видин към София. Ден по-рано тя била приета в болнизата с диагноза пневмония.

При аутопсията обаче се установила истинската причина за смъртта – остра белодробна и сърдечносъдова недостатъчност поради отказ на бъбреците. За първи път родителите потърсили помощ в спешното отделение на болницата във Видин през нощта срещу 25 май. Дежурният лекар прегледал Марийка, предложил да я оставят в отделението, но семейството пожелало да се прибере у дома по думите на директора на лечебното заведение д-р Цветан Василев. Липсват обаче подписи на родителите, че отказват. 

Още на следващия ден момиченцето отново било доведено в спешното приемно отделение със затруднено дишане. Тогава я приемат в детското отделение с диагноза пневмония. Състоянието на Марийка продължавало да се влошава. Едва тогава се викат за консултация и специалисти. Нефрологът предположил, че става дума за остра бъбречна недостатъчност.

Съвет от лекари взема решение детето да бъде преместено по спешност в Националната кардиологична болница, София. Родителите искат хеликоптер да закара детето им, оказва се обаче, че организирането на подобен транспорт отнема повече време от придвижването с кола. Линейка от столицата чака Марийка в Монтана, където я поемат от видинските си колеги. В реанимобила обаче момиченцето изпада в клинична смърт и умира въпреки опитите да бъде реанимирано.

Директорът на болница „Света Петка“ д-р Василев отрича да има лекарска грешка, макар според него лекарите да са подходили с повече рутина при поставянето на диагнозата. Пояснява обаче, че терминална бъбречна недостатъчност не се развива за ден-два. Не е ясно как така на прегледи досега не се е разбрало за заболяването. Хемоглобинът на Марийка бил едва 65, а само това се проявявало в отпадналост. Въпреки това родителите на детето твърдели, че то било здраво.

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Лекуват от пневмония 11-годишно момиче, то умира от бъбреци беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *