четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекарство от канабис ще бори затлъстяването

Лекарство от канабис ще бори затлъстяването

В листата на канабиса учените откриха две съединения, които могат да повишат количеството на енергията, изразходвана от тялото. Предварителни тестове при животни показали, че веществата могат да помогнат за лечение на диабет тип две, а също така помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и мазнините във важни органи като черния дроб.

Сега се провеждат клинични изпитвания на 200 пациенти с надеждата да се стигне до производство на лекарство, което да се използва за лечение на пациенти с метаболитен синдром, пише британският в. „Телеграф“. При това заболяване диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване се комбинират, а рискът от сърдечни заболявания и инсулт неимоверно нараства.

Д-р Стеф Райт, директор на в GW Pharmaceuticals, която разработва лекарството, заяви, че в момента се провеждат клинични изпитвания, а резултати се очакват по-късно тази година. При животни ефектът бил много обнадеждаващ. Хората са използвали тези растения в продължение на хиляди години, така че ние имаме доста опит с химикалите в растението, добави д-р Райт.

Разработват се лекарства за множествена склероза и епилепсия

Въпреки, че канабисът е нелегален наркотик, GW Pharmaceuticals е получил лиценз за отглеждане на растението в специално построени оранжерии на тайна база в южната част на Англия. Продукцията се използва за извличането на съединенията канабиноиди. На тази основа фирмата вече разработва лекарства, които могат да бъдат използвани за лечение на множествена склероза и епилепсия.

Известно е, че канабисът предизвиква глад у хората, които го пушат. Учените обаче открили в него две съединения – THCV и канабидиол (cannabidiol), които могат да потиснат апетита. За съжаление ефектът трае само за кратко време. При допълнителни проучвания учените установиха също, че тези две съединения имат влияние също и върху нивото на мазнини в тялото и отговора към инсулина – хормон, който контролира нивата на захарта в кръвта.

Тестовете при мишки показали, че веществата увеличават метаболизма. Това от своя страна води до по-ниски нива на мазнини в черния дроб и намаляване на холестерола в кръвта. THCV помага да се увеличи чувствителността към инсулина, а също така и защитата на клетките, които произвеждат инсулин, което им позволява да работят по-добре и за по-дълго време.

Двете молекули съдействат за увеличаване на енергията в клетките на тялото чрез активиране обмяната на веществата, обобщи проф. Майк Которн, директор на звено за метаболитни изследвания в Бъкингамския университет, където са провеждани тестовете животни.

Свързани теми: Праскови и нектарини горят мазнините

Молекула в бирата помага да слабеем

Отменят индекса на телесната маса, важна е талията

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -