вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКои са симптомите на Омикрон, как да разберем дали е Делта или...

Кои са симптомите на Омикрон, как да разберем дали е Делта или новият вариант

Д-р Анжелика Кутзи  (Angelique Coetzee) е южноафриканският лекар, който първи е забелязал появата на новия вариант на коронавируса. Тя съобщава, че пациентите, които е прегледала, имали извънредно леки симптоми, въпреки че били различни от обичайните при ковид. Сега по-често хората съобщавали за непреодолима умора и учестено сърцебиене. 

Нито един от пациентите на д-р Кутзи не е бил сериозно болен. Оплаквали се още от болки в тялото, възпалено гърло и главоболие. Нито един не е споделил за загуба на вкус и мирис, както често се случва при другите варианти на Covid-19. Освен това лекарката допълва, че при новия вариант не се наблюдава значително намаляване на кислорода в кръвта. 

Как да повишим нивото на кислород в кръвта?

На 18 ноември я посетила жена, която се оплаквала от силна умора, болки в тялото и главата от два дни. В рамките на няколко дни се натрупали и други пациенти, които накарали д-р Кутзи да се усъмни, че нещо не е както трябва. През мен минаха много пациенти с Covid-19, но там картината беше по-различна, казва тя. При Омикрон картината е по-скоро като при обикновена вирусна инфекция. 

Ефективни ли са традиционните PCR тестове

От Сдружението на лаборантите в Германия поясняват, че традиционните PCR тестове показват положителен резултат и при варианта Омикрон, само дето при тях не е ясно за кой подвид точно става дума. В момента се подготвят специални консумативи, с чиято помощ изследването ще може да определи точния щам. Засега може да се каже само, че пациентът е заразен или не с коронавирус, без да се разграничава конкретната мутация.

Защо здравните власти в редица страни по света реагираха панически? Отговорът може би се крие в това, че въпросите са повече от отговорите и че здравните системи на държавите вече са претоварени. Учените и здравни експерти по света в момента се опитват да разберат, какво означава новата мутация за глобалното население. Д-р Джеръми Фауст, спешен медик в Brigham and Women’s Hospital, казва, че броят на мутациите може да звучи много страшно, но това е лабораторна информация. 

Как боледуват ваксинираните срещу коронавирус

Доколко сегашните ваксини могат да предпазват

Това е ключов въпрос, който вълнува правителствата по света: Могат ли наличните в момента ваксини срещу COVID-19 да предложат достатъчно висока защита и срещу варианта Omicron?

Пред New York Times експерти и от трите производители на ваксини в САЩ – Moderna (MRNA), Pfizer (PFE) и Johnson & Johnson (JNJ) поясняват, че вече провеждат изследвания, за да видят как техните препарати се справят с изкуствена версия на Omicron. От Pfizer са казали освен това, че могат да адаптират настоящата ваксина в рамките на шест седмици, както и да доставят първоначалните партиди в рамките на 100 дни в случай, че новият вариант покаже, че успява да заобиколи имунната система. 

Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, вече прогнозира, че настоящите ваксини ще бъдат значително по-малко ефективни срещу Omicron в сравнение с предишните варианти.

Добрата новина е, че поне засега няма данни Омикрон да е по-смъртоносен от предишните мутации. Ако беше по-опасен, досега щяхме да знаем това, казват експертите.

Източник: Ню Йорк Таймс

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -