Кои са симптомите на Омикрон, как да разберем дали е Делта или новият вариант

PRINT
Омикрон коронавирус

Д-р Анжелика Кутзи  (Angelique Coetzee) е южноафриканският лекар, който първи е забелязал появата на новия вариант на коронавируса. Тя съобщава, че пациентите, които е прегледала, имали извънредно леки симптоми, въпреки че били различни от обичайните при ковид. Сега по-често хората съобщавали за непреодолима умора и учестено сърцебиене. 

Нито един от пациентите на д-р Кутзи не е бил сериозно болен. Оплаквали се още от болки в тялото, възпалено гърло и главоболие. Нито един не е споделил за загуба на вкус и мирис, както често се случва при другите варианти на Covid-19. Освен това лекарката допълва, че при новия вариант не се наблюдава значително намаляване на кислорода в кръвта. 

Как да повишим нивото на кислород в кръвта?

На 18 ноември я посетила жена, която се оплаквала от силна умора, болки в тялото и главата от два дни. В рамките на няколко дни се натрупали и други пациенти, които накарали д-р Кутзи да се усъмни, че нещо не е както трябва. През мен минаха много пациенти с Covid-19, но там картината беше по-различна, казва тя. При Омикрон картината е по-скоро като при обикновена вирусна инфекция. 

Ефективни ли са традиционните PCR тестове

От Сдружението на лаборантите в Германия поясняват, че традиционните PCR тестове показват положителен резултат и при варианта Омикрон, само дето при тях не е ясно за кой подвид точно става дума. В момента се подготвят специални консумативи, с чиято помощ изследването ще може да определи точния щам. Засега може да се каже само, че пациентът е заразен или не с коронавирус, без да се разграничава конкретната мутация.

Защо здравните власти в редица страни по света реагираха панически? Отговорът може би се крие в това, че въпросите са повече от отговорите и че здравните системи на държавите вече са претоварени. Учените и здравни експерти по света в момента се опитват да разберат, какво означава новата мутация за глобалното население. Д-р Джеръми Фауст, спешен медик в Brigham and Women’s Hospital, казва, че броят на мутациите може да звучи много страшно, но това е лабораторна информация. 

Как боледуват ваксинираните срещу коронавирус

Доколко сегашните ваксини могат да предпазват

Това е ключов въпрос, който вълнува правителствата по света: Могат ли наличните в момента ваксини срещу COVID-19 да предложат достатъчно висока защита и срещу варианта Omicron?

Пред New York Times експерти и от трите производители на ваксини в САЩ – Moderna (MRNA), Pfizer (PFE) и Johnson & Johnson (JNJ) поясняват, че вече провеждат изследвания, за да видят как техните препарати се справят с изкуствена версия на Omicron. От Pfizer са казали освен това, че могат да адаптират настоящата ваксина в рамките на шест седмици, както и да доставят първоначалните партиди в рамките на 100 дни в случай, че новият вариант покаже, че успява да заобиколи имунната система. 

Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, вече прогнозира, че настоящите ваксини ще бъдат значително по-малко ефективни срещу Omicron в сравнение с предишните варианти.

Добрата новина е, че поне засега няма данни Омикрон да е по-смъртоносен от предишните мутации. Ако беше по-опасен, досега щяхме да знаем това, казват експертите.

Източник: Ню Йорк Таймс

[Общо: 6    Средно: 2.8/5]
Кои са симптомите на Омикрон, как да разберем дали е Делта или новият вариант беше последно модифицирана от: декември 1st, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *