Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

PRINT
хапче лекарства

Калцият е един от най-често срещаните в организма минерали, важен за здравината на костите. Затова често може да се чуят препоръки за допълнителен прием като хранителна добавка. Това обаче невинаги е безопасно, предупреждава сега голямо проучване, цитирано от немския сайт „Нетдоктор“.

Знаеше се, че повишените нива в кръвта са риск за атеросклероза и други съдови заболявания, но сега става ясно, че те провокират диабет, ревматизъм, затлъстяване и дори туморни заболявания.

Учени предупредиха: Повишените нива на калций са риск за инфаркт

Калцият активира протеин, отговорен за възпаленията

Причината е, че калцият активира инфламозом – важен протеинов комплекс на имунната система, който управлява възпалителните реакции в тялото. Тези процеси са част от механизма на организма за отбрана. Когато обаче те станат хронични, възникват тежки заболявания. В този случай има смисъл възпаленията да се потиснат терапевтично, казва проф. Улф Вагнер от университета в Лайпциг.

Досега обаче това не е възможно, понеже учените не познават точния механизъм за възникването им. Сега проф. Вагнер и колегите му открили рецептор, чрез който калцият провокира възпаленията – това е GPRC6A. Той се намира в обвивката на плуващите в кръвта моноцити – те „изяждат“ нежелани агресори. Сега целта на учените е да разработят лекарства, които да потиснат GPRC6A, за да не може калцият да реализира вредното си влияние.

Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт?

Калций от хранителни добавки може да се предозира

Експертите предупреждават да се внимава с приема на калций като хранителна добавка. Две големи проучвания показват, че дори незначително покачване на нивото му в кръвта, води до изменения, например в кръвоносните съдове.

Друга възможна последица са камъни в бъбреците и псевдоподагра. Допълнителният прием на калций е оправдан само тогава, когато изследване покаже, че концентрацията му в кръвния серум е под нормата. Минералът по принцип е много важен за човека – участва в деленето на клетките, за предаването на информация между нервните клетки, в работата на мускулите, за ензимите и хормоните.

Не на последно място е важен градивен елемент на костите. Той се намира там като резерв, който при остра нужда в организма може да се използва. Калцият е важен и за кръвосъсирването. Нормално се приема с храната. В организма той се освобождава в по-големи количество, ако тъкани умират или възпалителните процеси се задълбочат.

Източник: Rossol M., Baerwald C. and Wagner U.: Extracellular Ca2+ is a danger signal activating the NLRP3 inflammasome through G protein-coupled calcium sensing receptors, nature communications, doi:10.1038/ncomms2339

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *