петък, 24 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКалцият може да бъде и опасен - провокира диабет и тумори

Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

Калцият е един от най-често срещаните в организма минерали, важен за здравината на костите. Затова често може да се чуят препоръки за допълнителен прием като хранителна добавка. Това обаче невинаги е безопасно, предупреждава сега голямо проучване, цитирано от немския сайт „Нетдоктор“.

Знаеше се, че повишените нива в кръвта са риск за атеросклероза и други съдови заболявания, но сега става ясно, че те провокират диабет, ревматизъм, затлъстяване и дори туморни заболявания.

Учени предупредиха: Повишените нива на калций са риск за инфаркт

Калцият активира протеин, отговорен за възпаленията

Причината е, че калцият активира инфламозом – важен протеинов комплекс на имунната система, който управлява възпалителните реакции в тялото. Тези процеси са част от механизма на организма за отбрана. Когато обаче те станат хронични, възникват тежки заболявания. В този случай има смисъл възпаленията да се потиснат терапевтично, казва проф. Улф Вагнер от университета в Лайпциг.

Досега обаче това не е възможно, понеже учените не познават точния механизъм за възникването им. Сега проф. Вагнер и колегите му открили рецептор, чрез който калцият провокира възпаленията – това е GPRC6A. Той се намира в обвивката на плуващите в кръвта моноцити – те „изяждат“ нежелани агресори. Сега целта на учените е да разработят лекарства, които да потиснат GPRC6A, за да не може калцият да реализира вредното си влияние.

Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт?

Калций от хранителни добавки може да се предозира

Експертите предупреждават да се внимава с приема на калций като хранителна добавка. Две големи проучвания показват, че дори незначително покачване на нивото му в кръвта, води до изменения, например в кръвоносните съдове.

Друга възможна последица са камъни в бъбреците и псевдоподагра. Допълнителният прием на калций е оправдан само тогава, когато изследване покаже, че концентрацията му в кръвния серум е под нормата. Минералът по принцип е много важен за човека – участва в деленето на клетките, за предаването на информация между нервните клетки, в работата на мускулите, за ензимите и хормоните.

Не на последно място е важен градивен елемент на костите. Той се намира там като резерв, който при остра нужда в организма може да се използва. Калцият е важен и за кръвосъсирването. Нормално се приема с храната. В организма той се освобождава в по-големи количество, ако тъкани умират или възпалителните процеси се задълбочат.

Източник: Rossol M., Baerwald C. and Wagner U.: Extracellular Ca2+ is a danger signal activating the NLRP3 inflammasome through G protein-coupled calcium sensing receptors, nature communications, doi:10.1038/ncomms2339

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -