Ибупрофен забавя диабета и деменцията

PRINT
хапче лекарства

Учени от университета в Нюкасъл са убедени, че лекарства с активната съставка ибупрофен помагат на хората с диабет и деменция, пише в. „Дейли мейл“. Не става дума, че може те да се излекуват напълно. То обаче може да им помогне да забавят прогресията и да се предотврати развитието на други съпътстващи заболявания.

Възпалението, което причинява болка, подуване и повишена температура се появява, когато тялото се бори с някаква инфекция. Подобни процеси може да се наблюдават и при някои хронични заболявания като артрит, свързани с възрастта. Проучвания върху мишки показали, че ако те са генетично предразположени към възпаление, скоростта на стареене при тях е значително повишена. Клетките в организма им изпадали в нещо като зимен сън и спирали да се размножават. Новите копия на клетките обаче са нужни, за да се поддържа младостта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни
Обикновено хапче за грип прати мъж в кома
Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти

Сега учените установили, че ибупрофен не оставя клетките да заспят. При гризачите например лекарството давало възможност да се възстанови черния дроб. Не бива обаче да се забравя, че честата употреба на ибупрофен се свързва с неприятни странични ефекти – повишен риск от инсулт, инфаркт, намалена фертилност при жените. Възможно е да се влоши храносмилането и дори да се стигне до язва.

Източник: Daily Mail

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Ибупрофен забавя диабета и деменцията беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *