HPV ваксината намалила с 2/3 папилома вирусите при момичета

PRINT
HPV ваксина папилома вируси

Ваксината срещу човешки папилома вируси, въведена преди около 10 г., намали разпространението им сред тийнейджърките с почти две трети. Това съобщиха федералните здравни власти в САЩ,  цитирани от „Ню Йорк Таймс“. Дори и сред 20-годишните, които са с по-нисък процент на ваксинация, разпространението на най-опасните щамове на човешкия папилома вирус (HPV) е намаляло с над една трета. Най-агресивните щамове на HPV, срещу които е ваксината, причиняват рака на маточната шийка.

„Виждаме ефекта от ваксината след като падна възрастовата граница за прилагането й, а това е невероятно вълнуващо“, казва д-р Ейми Мидълман от Центъра за здравни науки към Университета на Оклахома. Надеждите на медците са, че новината ще насърчи имунизирането срещу HPV в Съединените щати. Въпреки доказаната ефективност на ваксината все още обхватът на имунизираните е нисък – това са около 40% от момичетата и 20% от момчетата на възраст между 13 и 17 г.

Най-важните въпроси и отговори за HPV ваксината

Ваксината вече се препоръчва и за деца на възраст 11-12 г., когато имунният им отговор е по-силен от този на тийнейджърите. Освен това на тази възраст се изисква реимунизация с други две ваксини – едната за тетанус, дифтерия и коклюш, а другата за менингококова инфекция. При тях процентите на имунизация са много високи – 80% и нагоре. Идеята е да се комбинира тази реимунизация с ваксината срещу HPV.

Почти всеки сексуално активен човек се среща с някоя разновидност на папилома вирусите, макар че имунната система на повечето сама се справя с вируса. Но някои щамове са по-агресивни и могат да причинят генитални брадавици, както и рак на шийката на матката, на ануса, пениса и дори на устната кухина или гърлото. В България нивата на заболяемост от рак на маточната шийка са много високи – всеки ден умира по една жена от този вид тумор.

Новото проучване е публикувано в списание Pediatrics. То използва данни от проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Изследва разпространението на вируса при жени и момичета от различни възрастови групи преди масовото въвеждане на ваксината през 2003-2006 г.  Ваксината се препоръчва за момичета през 2006 г. Учените сравнили след това разпространението в същите възрастови групи през 2009-2012 г.

В тези по-късни години разпространението на 4-те щама на HPV, обхванати от ваксината, е намалял с 64% при момичета на 14-19 г. Сред жените на 20-24 г. разпространението на тези щамове е паднало с 34%. Разпространението на HPV при жените на 25 и повече години не е намаляло.

„Ваксината е по-ефективно, отколкото си мислехме“, заявява Деби Саслоу, експерт по обществено здраве в HPV ваксинация и рак на маточната шийка в Американското онкологично общество. Когато ваксинираните тийнейджъри започнат полов живот, те повече не са разпространители на вируса, а по този начин се защитават и хората, които не са били имунизирани,  казва тя.

Обхватът на ваксинираните в САЩ не е особено висок, защото ваксината е препоръчителна. В други страни, където тя е задължителна или се предлага безплатно в училищата, се постига много високо покритие. Например в Руанда са имунизирани 93% от момичетата. В Австралия, където ваксината се предлага безплатно за ученички, е отчетено намаление с 92% на гениталните брадавици при жени под 21 г., показва проучване.

За да убедят обществото в ползата от тази имунизация наскоро десетки ракови центрове в САЩ излязоха публично със становище в подкрепа на HPV ваксината, като подчертаха, че тя е безопасна и ефективна за предпазване от някои видове рак, които разболяват 27 000 души годишно в САЩ.

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
HPV ваксината намалила с 2/3 папилома вирусите при момичета беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *