вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАлергиите знак, че може да се появят проблеми със сърцето

Алергиите знак, че може да се появят проблеми със сърцето

Атопични заболявания като сенна хрема, астма или невродермит вероятно благоприятстват възникването на сърдечно-съдови заболявания и то в млада възраст. Деца и младежи с тези заболявания имат два пъти по-често повишено кръвно и стойности на холестерола в сравнение с другите им връстници. Те са показатели, които сочат повишен риск за болести на сърцето по-късно.  Тази зависимост бе разкрита от екипа на д-р Джонатан Силвърбърг от Северозападния Университет в Чикаго. Изводите са въз основа на анализа на данните за над 13 000 деца и младежи.

Обясненията за този феномен са следните: хората, които имат алергия, се движат по-малко. Причината е, че сърбежът се засилва при потене и подобряване на кръвоснабдяването на кожата. Проблемите с дишането също са спирачка пред желанието за движение. Младите пациенти с алергия спят по-зле – кожата сърби, носът е запушен, дишат трудно.

Обездвижването и проблемите със съня благоприятстват наднорменото тегло, което често е съпътствано от високо кръвно и влошени кръвни стойности, а това натоварва сърцето и кръвообращението. Действително се оказало, че пациентите с алергия като цяло са по-пълни от другите им връстници.

Освен това учените предполагат, че самото възпаление, което съществува в орагнизма на пациентите с астма, сенна хрема и невродермит, оказва влияние за повишаване на риска. Отдавна се знае, че хроничните възпалителни процеси увреждат съдовете и така способстват за настъпването на инфаркт или инсулт. Лекарствата, които алергичните приемат, също може да влияят в тази насока, особено кортизоновите препарати.

Какъвто и да е механизмът за връзка между алергиите и болестите на сърцето, изводът е, че при младите пациенти с алергични заболявания трябва да се следи кръвното налягане и кръвните стойности.

Алергичните заболявания са едни от най-често срещаните проблеми със здравето в детска и младежка възраст. Броят на засегнатите непрекъснато нараства. В Германия например при 26% от хората под 17 г. е поставяна една от диагнозите – астма, невродермит или сенна хрема.

Данни за научната публикация:

Jonathan I. Silverberg et al.: Atopic disease and cardiovascular risk factors in US children, The Journal of Allergy and Clinical Immunology: March 2016Volume 137, Issue 3, Pages 938–940.e1

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -