Халтави стави и слаба съединителна тъкан – все повече хора страдат от това

PRINT
Д-р Янакиев ортопед Медлайн

Все повече подрастващи се оплакват от слабост на съединителната тъкан, известна сред хората като халтави стави, д-р Янаки Янакиев, началник на Отделението по травматология и ортопедия в МБАЛ „Медлайн“. Това състояние бележи сериозен ръст не само у нас, но и в световен мащаб в последните 20 г. Съществувало е и преди това, но случаите са били епизодични. Сега добива масовост и вече се смята, че е разпространено сред значителна част от подрастващите във всички страни.

Какво представляват халтавите стави?

Ставните връзки и обвивки, както и сухожилията са станали значително по-гъвкави, разтегливи и по-меки от нормата. Причината за това все още се търси, но много хора смятат, че е от индустриално отглежданите зеленчуци и от медикаментите за животни, които се съдържат в месните продукти. Обездвижването като сериозен проблем на съвременния начин на живот също влияе много.

Може ли човек със слаби кости да получи изкуствена става?

В резултат на това в последните 30 години плоското ходило зачести дотолкова, че се превърна в повсеместно явление. Трябва да се отбележи, че по-слабите стави и връзки водят и до по-чести травми. Заради слабите връзки се увеличиха случаите на сколиоза и тифосколиоза, които са причина по време на спорт децата по-бързо и лесно да се уморяват, защото причиняват по-голямо напрежение в мускулите. Д-р Янакиев поясни, че връзковият апарат играе ролята на статичен стабилизатор на ставата, а мускулите с техните сухожилия освен като двигател имат и ролята на динамичен стабилизатор на костите и ставите. Когато връзките са слаби, статичната стабилизация се поема от мускулите и техните сухожилия. Това е допълнителна непривична за тях роля, която изчерпва бързо възможностите по време на спорт и е причина за любимите на спортните коментатори „разтежения“, които са съвкупност от микроруптури и ставна нестабилност, по-известни като разкъсвания или навяхвания.

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Повече травми заради обездвижването при карантината?

Децата се връщат в училище и към спорта след едно много дълго обездвижване, причинено от карантината заради COVID-19 , а това неизбежно ще доведе до бум на травми, каза началникът на ортопедията в МБАЛ „Медлайн“. Затова при започване на спортни тренировки и преди часовете по физическо възпитание да се проведе един добър ортопедичен преглед. Уместно е да се провери състоянието на костно-мускулния апарат и на гръбнака на детето, за де се види дали той може да отговори на натоварването, на което ще бъде подложен от харесания от родителите спорт.

Какво се прави при сколиоза?

Важно е да се прегледат подрастващите и за гръбначни изкривявания. По съвет на специалист, ако е необходимо, тренировките могат да се провеждат под защитата на специални ортезни средства или на определени физиотерапевтични процедури. Като родител бих препоръчал при деца с наднормено тегло да се направи и консултация с педиатър или детски ендокринолог.

Какви са възможностите за консултации със специалисти?

В момента новото ръководство на Министерството на здравеопазването предприе курс на по-голяма достъпност на децата до здравни услуги с цел профилактика, които се покриват от НЗОК. По тази причина при нас е взето решение – всички деца, които дойдат, дори без записан час, да бъдат преглеждани и да не бъдат връщани, посочи д-р Янакиев.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Халтави стави и слаба съединителна тъкан – все повече хора страдат от това беше последно модифицирана от: септември 9th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *