четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕвтино пособие помага срещу преждевременно раждане

Евтино пособие помага срещу преждевременно раждане

Евтино пособие може драматично да намали броя на преждевременните раждания, твърдят лекари от Испания. Бебетата, дошли на бял свят преди 34-та седмица, имат сериозни здравословни проблеми. Пособието е песар, който се поставя на маточната шийка (цервикс). За да потвърдят хипотезата си, гинеколозите избрали жени, чиято шийка е по-къса от 25 мм. Като бременни те са рискова група за ранно раждане.

Цервиксът е бил измерен с ултразвук между 18-а и 22-а седмица с ултразвук. От 11 875 жени, които се включили в изследването, 726 се оказали с дължина на шийката по-къса от 25 мм. Половината от тях се съгласили да им поставят песар – силиконов пръстен, подобен на диафрагмата. В групата на жените без песар 27% родили преждевременно. От тези, които получили песар, едва 6% имали подобен проблем. „Поставянето на песар е лесна процедура, която е неинвазивна и лесна за осъществяване. Също така лесно пособието може да бъде извадено“, коментира Мария Гоя от екипа учени на болницата „Вал де Хеброн“. Проучването приключва с извода, че поставянето на песар е достъпна процедура за профилактика на преждевременното раждане в рисковите групи. РАзликата в двете групи е забележителна, коментира проф. Стив Торнтън от университа в Ексетър. Той обаче допълни, че са необходими още проучвания, за да се разбере какви точно препоръки да се дават на рисковите бременни.

Д-р Стив Каритис и д-р Хиагрив Симхан от женската болница в Питсбърг казват, че изводите подновяват ентусиазма за цервикса като терапевтична цел. Добавят обаче, че жените с къса маточна шийка не са толкова много и търсенето им със скрининг ще е неефективно. Проучването е публикувано в сп. „Лансет“.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -