сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗаконопроект: Медицинският университет да стопанисва болници, които обучават

Законопроект: Медицинският университет да стопанисва болници, които обучават

Законопроект на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов предвижда университетските болници да бъдат преобразувани от търговски дружества в държавни структури, подчинени на Медицинските университети. Промените са в Закона за лечебните заведения. Има такъв законопроект, но той наскоро е получил входящ номер, каза д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия. В момента се събирали становища от депутатите, тепърва ще се обсъждат позициите на парламентарните групи.

Законопроектът е по инициатива на ректорите на Медицински университети. „Университетските болници трябва да се занимават приоритетно с обучение на студенти и специализанти. Сега те се концентрират повече върху това да излязат на печалба. Има спад в качеството на обучение, титлата „университетска“ се иска само за престиж“, коментира проф. Ваньо Митев, ректор на МУ София.
Тези лечебни заведения били в структурата на Медицинския университет, но през 1999 г. ги отделили. Сега МУ сключвал договор за обучение с някои от хабилитираните лица, но на 1/4 трудов договор. Ако основният им трудов договор е с университетите, доходите ще се увеличат, убеден е проф. Митев. Доценти и професори ще могат да работят също така и в болниците по клинични пътеки, допълва той.

В четвъртък се събира съветът на ректорите на МУ, а законопроектът е едно от основните неща, които те ще обсъждат. Минат ли университетските болници минат под шапката на МУ, ще получават и държавна субсидия, която да компенсира приходите им, казва още проф. Митев. 
В момента университетските болници в София са 18, това е твърде много, смята той. „Оптимално е да съществуват ИСУЛ и бившата голяма Александровска болница, каквато е била преди разделянето й на по-малки структури през 1999 г. Може да се прояви гъвкавост и МУ да получи право да сключва договори не само с цели болници, но и с отделни клиники. Някои са на много добро ниво и могат да обучават лекари“, обобщава проф. Митев.

Не е ясно каква е позицията на Асоциацията на университетските болници, тъй като председателят й проф. Лъчезар Трайков, директор на Александровска, в момента е в чужбина.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -