ЕС обмисля забрана за ментоловите цигари

PRINT

Ароматни добавки в тютюневите изделия като ментол, ванилия или манго трябва да бъдат забранени. Това възнамерява да прокара като мярка еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали, пише немският в. „Щутгартер нахрихтен“. Авторът се позовава на вътрешен документ, с който редакцията разполага. Като основание за забраната се посочва, че тези аромати подвеждали младежите да привикнат към пушенето.

Ароматните добавки трябва да бъдат строго забранени, а също и съставки, които се свързват с енергия и виталност като кофеин и витамини, пише още в документа.

Друга сериозна мярка, която Джон Дали предлага, е увеличаването на предупредителните надписи върху опаковките цигари. Те ще заемат до 75% от площта на кутията. В момента плановете на здравния еврокомисар се проверяват от гремиум, а след това и другите комисари ще имат възможност да вземат отношение.

Очаква се Джон Дали да представи официално предложението си в Брюксел през есента. Почти няма надежда европарламентът да смекчи планираните мерки, коментира изданието. При последните насоки за тютюневата индустрия евродепутатите дори добавиха още изисквания. Освен това здравните министерства на някои страни в ЕС също упражняват натиск за по-строги мерки срещу цигарите. Подобни писма до Брюксел са изпратили здравните министри на Англия, Ирландия и Франция.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
ЕС обмисля забрана за ментоловите цигари беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *