вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕпилепсията - трудна диагноза и липса на достъп до лечение за всички

Епилепсията – трудна диагноза и липса на достъп до лечение за всички

Епилепсията се отнася до група заболявания на главния мозък, които се проявяват с различни по характер пристъпи. Някои засягат двигателните способности, други – сетивата. Има и пристъпи, свързани с вегетативната нервна система, психични, поведенчески и др.

Някои епилептици замръзват на място като мачкат дрехата си и примляскват. Други припадат и имат конвулсии на крайниците. Трети имат внезапно странни и необясними възприятия на миризми. Някои изглеждат сякаш са някъде другаде психически.

Обикновено епилептичният пристъп трае кратко – 2-3 минути. При някои има пълна загуба на съзнанние, а при по-леките форми засегнатите за кратко време не реагират на околните или изглеждат неадекватни. Обикновено всеки пациент страда от един определен вид пристъп.

При някои пациенти епилептичният пристъп започва с т.нар. аура. Те първо усещат мравучене, смущения в зрението и в концентрацията, или пък халюцинации.

С епилепсия живеят около 65 милиона души по света и над 70 000 в България. Те по никакъв начин не са опасни за околните, но когато случаен човек стане свидетел на тежък пристъп, може да не реагира по най-адекватния начин.

12 февруари – Международен ден на епилепсията

Затова по инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE), всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза. На 12 февруари 2018 г. в повече от 120 държави ще бъде отбелязан Международният ден на епилепсията., за да се повиши информираността и да се насърчат мерки за преодоляване на медицинските и социални проблеми, свързани с болестта.

В България хората с епилепсия посрещат деня със смесени чувства и много нерешени проблеми, казва Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Затрудненията започват още с поставянето на диагнозата, защото у нас има твърде малко лекари, специалисти по епилепсията, и те са съсредоточени основно в София, Варна, Пловдив и Плевен. За хората в по-малките населени места достъпът до медицинска помощ е силно затруднен. Освен това, в провинцията скъпите изследвания обикновено се правят за сметка на пациентите. Труден е достъпът до ПЕТ-скенер и ЯМР. Генетични изследвания не се правят, а те могат да дадат важна информация за причините и прогнозите за заболяването.

Лечение на епилепсия – от 9 г. няма нови молекули

По отношение на лечението, от 9 години в България няма нови молекули за лечение на епилепсия; новите медикаменти за резистентните форми на болестта не влизат в страната ни. Информация за новите методи за лечение рядко достига до хората с тази диагноза и като цяло борбата за съвременно лечение е оставена на самите тях, отбелязва Веска Събева.

Образователната и социалната система в страната ни също не са дружелюбни към хората с епилепсия. Децата с тази диагноза често остават извън детските градини и училищата, а хората в зряла възраст обикновено крият диагнозата, за да си намерят работа.

От АРДЕ настояват да се начертае пътя на хората с епилепсия в България още от първите признаци на болестта – кога, какво и къде трябва да правят, така че семействата да не се лутат в търсене на информация. За това много биха могли да допринесат както медицинските лица, които имат допир с такива пациенти, така и социални работници и психолози. Когато пациентите и техните близки са информирани и по-добре ориентирани какво им предстои, по-малко семейства биха се оказвали разделени по пътя на живота с тази диагноза, отбелязват от АРДЕ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -