Добавки с витамините В пазят от инсулт

PRINT

Нови изследвания показват, че хранителни добавки с витамини от групата В (те са общо осем) намаляват риска от инсулт с 7%, пише британският в. „Телеграф“. Храните, в които има най-много от тях, са пълнозърнестите продукти, месото, черния дроб, риба тон и плодове като бананите.

В обработените продукти, включително и в хляба има малко от тях. Затова експертите съветват хората да приемат и хранителни добавки с тях. Досега учените се съмняваха, че витамините от таблетки могат да предотвратяват инсулти и сърдечни пристъпи. Няколко проучвания дори говореха за повишен риск. В университета Чженчжоу обаче се убедили, че данните от приема на витамин В при 55 000 души говорят точно обратното – полза има.

Витамин В понижавал концентрацията на хомоцистеин – молекула, свързана със съсирването на кръвта. При висока концентрация в организма той пазел от инсулт, но не защитавал от сърдечен пристъп. По-голямата дозировка на добавките не означава по-висока ефективност на терапията.

Възможно е на дадения показател да влияе и скоростта на усвояване на витамина, количеството витамин В9 и концентрацията на витамин В12 в кръвта, съществуващо заболяване на бъбреците или хипертония. Впрочем витамин В9 намалява положителното влияние на другите витамини от групата В. Има призиви на специалисти те да се добавят в хляба. Така можело да се защитят от неврологични отклонения, например спина бифида, още децата в утробата.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Добавки с витамините В пазят от инсулт беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *