Бутилираната вода провокира мигрена

PRINT

Хората, които редовно пият вода от пластмасова бутилка, рискуват да се сдобият с мигрена. Причината се крие в съединението бисфенол А, който придава гъвкавост на материала. Веществото неведнъж е свързвано със затлъстяване, безплодие и сърдечни пристъпи, пише в. „Дейли мейл“.

Специалистите от университета на Канзас призовават да се откажем от пластмасовите съдове и бутилки в бита, още по-малко да претопляме в тях храна в микровълновата. Източник на бисфенол А са и автоматите за вода в офисите. Преминаването към свежи продукти, които не изискват съхранение в съдове от изкуствени материали, може да намали с цел 66% концентрацията на веществото в урината. Такава стратегия ще намали и пристъпите на мигрена.

Учените наблюдавали въздействието на бисфенол А при плъхове. На половината животни давали от съединението в продължение на три дни. В резултат животните намалили активността си, избягвали силните шумове и ярката светлина, лесно се плашели и демонстрирали признаци на повишена чувствителност в главата. Всичко това било симптом на мигрена.

Като цяло мозъкът на гризачите показвал прилив на естроген. Известно е, че мигрената нерядко се съпровожда от неочаквано изменение в нивата на женския хормон. Именно бисфенол А имитира въздействието на естрогена. Впрочем ЕС, Канада и Китай вече забраниха използването му за производството на детски бутилки.

Източник: „Дейли мейл“

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Бутилираната вода провокира мигрена беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *