Билки влияят на ефекта от лекарства за сърце, тромби и кашлица

PRINT
жълт кантарион

Много хора вярват, че растителните препарати са напълно безобидни, тъй като са натурални. Затова с охота посягат към тях, за да облекчат някои симптоми и оплаквания. Повечето билки наистина могат да са една по-мека алтернатива на синтетичните лекарствени средства и почти нямат странични ефекти, стига да се прилагат уместно.

Не трябва обаче да се забравя, че някои растителни вещества могат да влязат във взаимодействие с лекарствата, които вземате. Затова когато купувате хранителни добавки в аптеката, попитайте фармацевта за такива възможни  ефекти.

Ето само някои от тях:

Жълт кантарион и противозачатъчни

Жълтият кантарион помага при леко депресивни настроения. Той активира определени ензимни системи в черния дроб и червата, чрез които се разграждат и усвояват много медикаменти. Отпадните продукти се изхвърлят от организма. По този начин жълтият кантарион намалява ефекта от хапчетата за сваляне на холестерола като симвастатин, противозачатъчните и препарата теофилин за астма.

Гинко билоба и лекарства за разреждане на кръвта

Препаратите с гинко билоба помагат при проблеми с оросяването и паметта. Наред с това повлияват и вискозитета (гъстотата) на кръвта. В комбинация с медикаменти за разреждането на кръвта, които се дават при риск от образуване на тромби, те може да повишат риска от кървене. Няма пълна яснота доколко силен е този ефект. Ако обаче приемате всекидневни някаква доза аспирин (ацетилсалицилова киселина) или фенпрокумон, питайте дали може да вземате и гинко.

Мащерка и препарати за кашлица

Билки, които действат отхрачващо като мащерка, иглика и бръшлян се ползват традиционно при кашлица. Те втечняват секрета от дихателните пътища и улесняват изхвърлянето му с кашлицата. Все пак избягвайте да ги комбинирате с лекарства за потискане на дразнещата кашлица като декстрометорфан (Dextromethorphan). Тези медикаменти имат противоположното действие на билките. Можете да ги комбинирате, но по следния начин – сутрин билките като стимулатор на изкашлянето, а вечер – лекарството, което успокоява рефлекса на кашлицата.

Майчин лист и лекарства за сърце

Билката сена или майчин лист се използва като лаксатив (против запек). При честа употреба обаче тя влияе върху запасите от сол и течности в тялото. Организмът губи повече калий. Това може да усили ефекта от лекарството за сърдечна слабост дигитоксин и така да провокира нежелани ефекти. Потърсете съвет от лекар или фармацевт, когато комбинирате различни медикаменти и билки.

Източник: Apotheken Umschau

[Общо: 12    Средно: 3.4/5]
Билки влияят на ефекта от лекарства за сърце, тромби и кашлица беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *