Аспиринът пази от спонтанен аборт

PRINT
бременна бременост

Аспиринът може да предотврати някои спонтанни аборти, твърдят британски медици, цитирани от в. „Телеграф“. Кръвта на някои жени е прекалено плътна, склонна е към образуване на тромби, а това лишава плода в утробата от приток на кислород. Бебето се задушава, а това може да стане причина за спонтанен аборт в напреднала бременност. Някои от жените губели бебетата си в осмия месец.

Синдромът, наблюдаван при една от пет бременни, преживели подобна загуба, е имунна реакция към процеса на закрепване, растежа и развитието на ембриона и плода в утробата, казва проф. Греъм Хюз от болница „Лондон бридж“. Основната заплаха за майката в този случай е тромбозата. Според проф. Хюз този синдром може да бъде идентифицирани чрез прост кръвен тест. Ако майката е претърпяла дори само един спонтанен аборт, това е ясна индикация за тестване. Това обаче се прави много рядко по препоръка на лекарите във Великобритания. В момента те пращали жената на изследвания средно след третия спонтанен аборт.

При жените с подобна особеност на кръвта аспиринът може да помогне, като увеличи от 20 на 75-80% вероятността да износят успешно детето, добавя проф. Хюз. Той споделя впечатленията си, че някои жени преживявали по 12 и дори 15 аборта, преди на редовите гинеколози да им хрумне да назначат кръвен тест. Това е трагично по думите на професора, понеже терапията е толкова лесна и евтина. Самото изследване на кръвта също не струвало много. Синдромът Хюз – наречен на името на учения, осветлил проблела, бил според него най-често срещаната причина за повтарящи се спонтанни аборти, но въпреки това не бил достатъчно дискутиран в медицинските среди.

Други симптоми, които могат да събудят подозрение, че майката има синдрома, са мигрена, проблеми с паметта, равнонесието, усещане за боцкане и мравучене на определени места по тялото. Понякога имало дори риск от погрешна диагноза – множествена склероза. Аспиринът продължава да изненадва учените с различните ползи, които носи на организма, след като вече се знае, че има място в профилактиката не само на инсулти и инфаркти, но и на някои тумори.

Източник: в. „Дейли Телеграф“

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Аспиринът пази от спонтанен аборт беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *