четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАспиринът пази от спонтанен аборт

Аспиринът пази от спонтанен аборт

Аспиринът може да предотврати някои спонтанни аборти, твърдят британски медици, цитирани от в. „Телеграф“. Кръвта на някои жени е прекалено плътна, склонна е към образуване на тромби, а това лишава плода в утробата от приток на кислород. Бебето се задушава, а това може да стане причина за спонтанен аборт в напреднала бременност. Някои от жените губели бебетата си в осмия месец.

Синдромът, наблюдаван при една от пет бременни, преживели подобна загуба, е имунна реакция към процеса на закрепване, растежа и развитието на ембриона и плода в утробата, казва проф. Греъм Хюз от болница „Лондон бридж“. Основната заплаха за майката в този случай е тромбозата. Според проф. Хюз този синдром може да бъде идентифицирани чрез прост кръвен тест. Ако майката е претърпяла дори само един спонтанен аборт, това е ясна индикация за тестване. Това обаче се прави много рядко по препоръка на лекарите във Великобритания. В момента те пращали жената на изследвания средно след третия спонтанен аборт.

При жените с подобна особеност на кръвта аспиринът може да помогне, като увеличи от 20 на 75-80% вероятността да износят успешно детето, добавя проф. Хюз. Той споделя впечатленията си, че някои жени преживявали по 12 и дори 15 аборта, преди на редовите гинеколози да им хрумне да назначат кръвен тест. Това е трагично по думите на професора, понеже терапията е толкова лесна и евтина. Самото изследване на кръвта също не струвало много. Синдромът Хюз – наречен на името на учения, осветлил проблела, бил според него най-често срещаната причина за повтарящи се спонтанни аборти, но въпреки това не бил достатъчно дискутиран в медицинските среди.

Други симптоми, които могат да събудят подозрение, че майката има синдрома, са мигрена, проблеми с паметта, равнонесието, усещане за боцкане и мравучене на определени места по тялото. Понякога имало дори риск от погрешна диагноза – множествена склероза. Аспиринът продължава да изненадва учените с различните ползи, които носи на организма, след като вече се знае, че има място в профилактиката не само на инсулти и инфаркти, но и на някои тумори.

Източник: в. „Дейли Телеграф“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -