Алкохолът е най-честата причина за инсулт на средна възраст

PRINT

Консумацията на алкохол е най-честата причина за инсулт на средна възраст. Учени наблюдавали 11 644 шведски близнаци на средна възраст в продължение на 43 години. В началото на изследването всички били под 60 години. Целта била да се сравни ефектът от консумацията на повече от две напитка на ден (тежко пиянство) с този от употребата на по-малко от половината на едно питие на ден (умерена употреба на алкохолни напитки), пише в сайта Psych Central.

Участниците в проучването попълнили въпросници. Те били разделени на групи (ниски, средни, тежки пиячи и въздържатели). Анализът на данните показал, че близо 30% от доброволците прекарали инсулт за тези 43 г. Тези, които пиели повече, имали с 34% по-висок риск от инсулт в сравнение с рядко пиещите. В изчисленията са взети предвид всички рискови фактори за инсулт – не само консумацията на алкохол, но и високото кръвно налягане, диабета и пушенето.

Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

При активно пиещите алкохол на средна възраст инсултът настъпвал 5 години по-рано, независимо от генетичните фактори и други причини, действали в младежките години. На средна възраст пиенето повишавало риска от инсулт повече от други фактори като високо кръвно и диабет. Затова пък на възраст около 75 г. диабетът и кръвното налягане са основна причина за инсулт. Оказало се, че еднояйчни близнаци, които претърпели инсулт, пиели повече от своите братя и сестри, които били пощадени от тежкото заболяване.

Пиенето повишава още кръвното налягане и води до сърдечна недостатъчност и аритмия. Изследователите не съветват хората на средна възраст да пият повече от две питиета на ден. Според препоръките на Американската сърдечна асоциация, дневната норма е две напитки за мъжете и едно питие за жените. Под едно питие се разбира чаша вино или бира или техният еквивалент в концентрат.

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

Източник: Psych Central

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Алкохолът е най-честата причина за инсулт на средна възраст беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *