50 ще се лекуват безплатно за глаукома в Пловдив

PRINT
д-р Димитриос Власиадис глаукома

50 пациенти с глаукома или повишено вътреочно налягане получават шанс да се лекуват напълно безплатно в Пловдивската болница „Централ Хоспитал“. Кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите през декември. Първата група болни ще бъде приета още на 1 декември 2017 г. Все още ме са заети всички места. Затова пациентите, които проявяват интерес, могат да се запишат на тел: ‎0879/097-074.

В рамките на тази кампания на всеки от тях ще бъде проведено наблюдение и ще бъде изработена денонощна крива на вътреочното налагане с многократни измервания със съвременен безконтактен тонометър.

Задължително ще бъдат направени и високоспециализирани изследвания като оптична кохерентна томография на зрителния нерв /б.а. – очен скенер/, изследване на зрителното поле с компютърна периметрия, оглед на иридокорнеиния ъгъл /б.а. – гониоскопия/ и измерване на дебелината на роговицата /б.а. – пахиметрия/. Те също са безплатни за приетите в болницата. Всеки пациент ще бъде изписан, след като му бъде предписана адекватна терапия, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис (на снимката).

Глаукомата е едно от най дискутираните и неясни заболявания в офталмологията. Приема се, че е невродегенеративно заболяване, при което настъпват промени в диска на зрителния нерв и в слоя на нервните влакна на ретината. Периодичното или трайното повишено вътреочно налягане е водещ симптом при глаукомата. Очната хипертензия е един от основните рискови фактори за поява и развитие на глаукома. Поради тези причини е много важно вътреочното налягане да бъде адекватно компенсирано с подходящите капки и да се подържа денонощно в рамките на нормалното без големи колебания в стойностите си.

Глаукомата е заболяване, което е водеща причина за необратима слепота, тъй като в ранните стадии може да протече без симптоми и ако не се лекува, се стига до загуба на зрението.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
50 ще се лекуват безплатно за глаукома в Пловдив беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *