50 ще се лекуват безплатно за глаукома в Пловдив

PRINT
д-р Димитриос Власиадис глаукома

50 пациенти с глаукома или повишено вътреочно налягане получават шанс да се лекуват напълно безплатно в Пловдивската болница „Централ Хоспитал“. Кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите през декември. Първата група болни ще бъде приета още на 1 декември 2017 г. Все още ме са заети всички места. Затова пациентите, които проявяват интерес, могат да се запишат на тел: ‎0879/097-074.

В рамките на тази кампания на всеки от тях ще бъде проведено наблюдение и ще бъде изработена денонощна крива на вътреочното налагане с многократни измервания със съвременен безконтактен тонометър.

Задължително ще бъдат направени и високоспециализирани изследвания като оптична кохерентна томография на зрителния нерв /б.а. – очен скенер/, изследване на зрителното поле с компютърна периметрия, оглед на иридокорнеиния ъгъл /б.а. – гониоскопия/ и измерване на дебелината на роговицата /б.а. – пахиметрия/. Те също са безплатни за приетите в болницата. Всеки пациент ще бъде изписан, след като му бъде предписана адекватна терапия, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис (на снимката).

Глаукомата е едно от най дискутираните и неясни заболявания в офталмологията. Приема се, че е невродегенеративно заболяване, при което настъпват промени в диска на зрителния нерв и в слоя на нервните влакна на ретината. Периодичното или трайното повишено вътреочно налягане е водещ симптом при глаукомата. Очната хипертензия е един от основните рискови фактори за поява и развитие на глаукома. Поради тези причини е много важно вътреочното налягане да бъде адекватно компенсирано с подходящите капки и да се подържа денонощно в рамките на нормалното без големи колебания в стойностите си.

Глаукомата е заболяване, което е водеща причина за необратима слепота, тъй като в ранните стадии може да протече без симптоми и ако не се лекува, се стига до загуба на зрението.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
50 ще се лекуват безплатно за глаукома в Пловдив беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *