вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно4 проблема със стомаха, които може да сочат инфаркт

4 проблема със стомаха, които може да сочат инфаркт

Когато говорим за симптоми при инфаркт, повечето хора си представят само болка в областта на сърцето и гръдния кош. При някои хора обаче признаците на сърдечен удар може да се проявят по различен начин, например със стомашно-чревни проблеми.

Спасяването на човек с инфаркт зависи до голяма степен от навременното оказване на медицинска помощ. А това зависи от способността околните, а и самият пациент да разпознаят предупредителните знаци. Ето 4 проблема със стомашно-чревния тракт, които може да са знак, че много близо до инфаркта или той вече настъпва. Много хора със сърдечни заболявания първо отиват при гастроентеролог, пишат специалистите в New England Medical Journal.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

Болка в корема

Неприятните храносмилателни симптоми при инфаркт се появяват, защото сърцето изпитва затруднения с изпомпването на кръвта по цялото тяло. Синдромът на болката е свързан с увреждане на долната стена на сърдечния мускул, която се намира близо до диафрагмата. Стомашно-чревните проблеми, включително коремна болка и други симптоми на лошо храносмилане, могат да сочат сърдечен удар. 

Гадене, повръщане

При възрастните хора те могат да бъдат единственият признак на тиха коронарна тромбоза.

Тропонин – най-важното изследване при инфаркт

Подуване на корема

При коремната форма на сърдечен удар горната част на корема боли (болката е под лъжичката от страната на дясното подребрие). Такава болка може да бъде придружена от подуване на корема или разстройство. Друга причина за подуване на корема може да е натрупване на течност поради лоша сърдечна функция.

Необичайните симптоми на инфаркта са по-често при жените

Жените трябва да бъдат особено внимателни. Лекарите от известната Майо клиника в САЩ предупреждават, че при много жени се наблюдават инфаркти без класическа болка в гърдите и дискомфорт. Те по-често от мъжете имат симптоми като болка в корема, гадене или повръщане, затова е добре тези симптоми да бъдат тълкувани и като възможен сърдечен удар.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -