4 проблема със стомаха, които може да сочат инфаркт

PRINT
болка в корема

Когато говорим за симптоми при инфаркт, повечето хора си представят само болка в областта на сърцето и гръдния кош. При някои хора обаче признаците на сърдечен удар може да се проявят по различен начин, например със стомашно-чревни проблеми.

Спасяването на човек с инфаркт зависи до голяма степен от навременното оказване на медицинска помощ. А това зависи от способността околните, а и самият пациент да разпознаят предупредителните знаци. Ето 4 проблема със стомашно-чревния тракт, които може да са знак, че много близо до инфаркта или той вече настъпва. Много хора със сърдечни заболявания първо отиват при гастроентеролог, пишат специалистите в New England Medical Journal.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

Болка в корема

Неприятните храносмилателни симптоми при инфаркт се появяват, защото сърцето изпитва затруднения с изпомпването на кръвта по цялото тяло. Синдромът на болката е свързан с увреждане на долната стена на сърдечния мускул, която се намира близо до диафрагмата. Стомашно-чревните проблеми, включително коремна болка и други симптоми на лошо храносмилане, могат да сочат сърдечен удар. 

Гадене, повръщане

При възрастните хора те могат да бъдат единственият признак на тиха коронарна тромбоза.

Тропонин – най-важното изследване при инфаркт

Подуване на корема

При коремната форма на сърдечен удар горната част на корема боли (болката е под лъжичката от страната на дясното подребрие). Такава болка може да бъде придружена от подуване на корема или разстройство. Друга причина за подуване на корема може да е натрупване на течност поради лоша сърдечна функция.

Необичайните симптоми на инфаркта са по-често при жените

Жените трябва да бъдат особено внимателни. Лекарите от известната Майо клиника в САЩ предупреждават, че при много жени се наблюдават инфаркти без класическа болка в гърдите и дискомфорт. Те по-често от мъжете имат симптоми като болка в корема, гадене или повръщане, затова е добре тези симптоми да бъдат тълкувани и като възможен сърдечен удар.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 12    Средно: 2.6/5]
4 проблема със стомаха, които може да сочат инфаркт беше последно модифицирана от: юли 10th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *