17-годишна направи програма, която открива на 99% рак на гърдата

PRINT

17-годишната ученична Британи Уенгър от Лейкуд Ранч, щата Флорида, спечели първата награда на научното състезание Google Science Fair с програмата си Cloud4Cancer, която открива рака на гърдата с 99% сигурност. Ученичката разработва приложението за компютър по нова „облачна“ технология, която работи като човешкия мозък. Програмата се захранва с голямо количество информация, в която се откриват взаимовръзки между фактите, като така се правят определени изводи.

В програмата на Британи се подават данните от пункции с фина игла на подозрителни образувания, след което компютърът прави изчисления дали става дума за рак. Създаденото от американската тийнейджърка приложение познавало в 99% от случаите. Досегашният метод за анализ на биопсиите можел да се похвали с 95% сигурност. Става дума само за 4%, но те са много важни, когато става дума за човешки живот, коментират организаторите на състезанието.

Пункцията с фина игла е сред най-малко инвазивните методи за разпознаване на рака на гърдата. За съжаление обаче не е от най-точните. При неясни резултати често трябва да се вземе още венъж проба тъкан с помощта на дебела игла или пък да се направи операция. Точно това иска да промени Британи Уенгър. 

Нейната програма трябва да се усъвършенства още малко. С голяма вероятност обаче скоро ще започне да се използва в клиниките. Младата изобретателка още от малка започва да се интересува от медицина, след като брат й се оказва с болен бял дроб. Момичето искало да знае какво точно правят лекарите. Започнах да идеализирам малко работата им и много ми хареса идеята, че науката може да промени света, разказва Британи пред научното издание „Сайънтифик Америка“.

Една от учителките ѝ я окуражава още в 6 клас да започне със свой малък научен проект и да участва с него в състезания. Сегашният успех си заслужава всички положени усилия. Британи печели стипендия то 500 000 щатски долара, място като стажант и 10-дневно пътуване до Галапагоските острови.

Свързана тема: 15-годишен направи тест за ранно откриване на рак

СНИМКА: ГУГЪЛ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
17-годишна направи програма, която открива на 99% рак на гърдата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *