сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧовешките зъби здрави като на акулите

Човешките зъби здрави като на акулите

Човешките зъби са също толкова здрави, колкото и тези на акулите, установиха изненадващо учени от университета Дуисбург-Есен и института за изследване на желязото „Макс Планк“. В оценката си те не включват силата на захапката. Учените изследвали зъбите на два вида акули с различни предпочитания към храната – мако и тигровата.

Използвали растерен електронен микроскоп и рентгенов способ. Въпреки че акулата мако къса месото на жертвите си, а тигровата го отрязва, химичният и кристалния състав на зъбите им е почти идентичен, установили немските учени. Във вътрешността им се намира еластичен дентин, а външността им е високоминерализирана. Минералът флуорапатит е много твърд.

Човешкият емайл се състои от по-мек минерал – хидроксилапатит. Въпреки това учените имат основания за твърдението си, че нашите зъби са също толкова здрави, колкото и на акулите – това се дължи на особената им микро- и наноструктура. По един пункт обаче тези на морските хищници превъзхождат нашите – те са съставени от особени люспи, които покриват цялото им тяло. Освен това непрекъснато растат, което компенсира износването и не се появяват дупки от кариеси. При една акула може да пораснат 10 000 зъба в рамките на живота й.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -