петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно17-годишна направи програма, която открива на 99% рак на гърдата

17-годишна направи програма, която открива на 99% рак на гърдата

17-годишната ученична Британи Уенгър от Лейкуд Ранч, щата Флорида, спечели първата награда на научното състезание Google Science Fair с програмата си Cloud4Cancer, която открива рака на гърдата с 99% сигурност. Ученичката разработва приложението за компютър по нова „облачна“ технология, която работи като човешкия мозък. Програмата се захранва с голямо количество информация, в която се откриват взаимовръзки между фактите, като така се правят определени изводи.

В програмата на Британи се подават данните от пункции с фина игла на подозрителни образувания, след което компютърът прави изчисления дали става дума за рак. Създаденото от американската тийнейджърка приложение познавало в 99% от случаите. Досегашният метод за анализ на биопсиите можел да се похвали с 95% сигурност. Става дума само за 4%, но те са много важни, когато става дума за човешки живот, коментират организаторите на състезанието.

Пункцията с фина игла е сред най-малко инвазивните методи за разпознаване на рака на гърдата. За съжаление обаче не е от най-точните. При неясни резултати често трябва да се вземе още венъж проба тъкан с помощта на дебела игла или пък да се направи операция. Точно това иска да промени Британи Уенгър. 

Нейната програма трябва да се усъвършенства още малко. С голяма вероятност обаче скоро ще започне да се използва в клиниките. Младата изобретателка още от малка започва да се интересува от медицина, след като брат й се оказва с болен бял дроб. Момичето искало да знае какво точно правят лекарите. Започнах да идеализирам малко работата им и много ми хареса идеята, че науката може да промени света, разказва Британи пред научното издание „Сайънтифик Америка“.

Една от учителките ѝ я окуражава още в 6 клас да започне със свой малък научен проект и да участва с него в състезания. Сегашният успех си заслужава всички положени усилия. Британи печели стипендия то 500 000 щатски долара, място като стажант и 10-дневно пътуване до Галапагоските острови.

Свързана тема: 15-годишен направи тест за ранно откриване на рак

СНИМКА: ГУГЪЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -