четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛекция за кърменето обяснява връзката между хранене и алергии

Лекция за кърменето обяснява връзката между хранене и алергии

Храненето на майката докато кърми, може да повлия върху възприемчивостта към алергии на бебето. Това е темата на поредната лекция за кърменето, която ще се проведе на 23 май 2013 г. от 15 часа в Първа АГ „Св. София“ в столицата. В рамките на обучението д-р Красимира Иванова, завеждащ отделението по Неонатология в ПСАГБАЛ „Св.София“, ще разясни какво трябва и какво не трябва да присъства в дневното меню на жените по време на кърмене, за да избегнат развитието на алергични реакции при техните деца.

Алергиите са сред най-често срещаните заболявания на XXI век, които засягат все по-голям брой хора. Д-р Иванова ще разгледа причините за развитие на алергии в ранна детска възраст, отражението им върху качеството на живот на засегнатите индивиди и ще разясни как майчината кърма може да предотврати алергични състояния на детето. Всички бъдещи родители, които искат да посетят лекцията „Хранене и превенция от алергии“, могат да го направят безплатно, като се запишат на телефон: 02/ 44 70 211.

До момента в рамките на „Месец на кърменето“ в ПСАГБАЛ „Св. София“ родителите посетиха две лекции, представени от доц. д-р Ралица Георгиева – Национален консултант по неонатология и д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София. Първата лекция от кампанията бе посветена на кърменето и храненето на недоносените бебета по време на първите месеци от техния живот, а втората бе под надслов „Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст“.

Наднорменото тегло в детска възраст е социално-значим проблем с дълготрайни последици. По данни на IASO от 2012 г. в България около 20% от жените над 15-годишна възраст са затлъстели и около 50% са с наднормено тегло. Специалистите алармират, че при майките, които страдат от затлъстяване, рискът това да се предаде на детето е 3 пъти по-голям, а при децата, които не са кърмени, този риск се увеличава с 28%.

Д-р Велимир Симов разясни на родителите основните принципи за пълноценно и правилно хранене и кърмене като основна предпоставка за превенция на затлъстяването при децата и предотвратяването в дългосрочен план на социално-значими заболявания като диабет 2 тип, хипертония и др. Драстичното увеличване на затлъстяването през последните 30 години не е резултат на генетични промени, а основно в хранителните навици и липсата на физическо натоварване в ежедневието. Основен рисков фактор за затлъстяване при децата е и прекомерният прием на протеини (белтъци). Д-р Симов акцентира, че майчината кърма е най-подходяща за оптималното нарастване на ръст и тегло на бебето, тъй като нивото на протеин в нея е оптимално за развитието на бебето (1,2 мл протеин на 100 гр. кърма).

Освен серията от образователни лекции, кампанията „Месец на кърменето“ дава възможност на бъ дещите майки да посещават и специално организирани безплатни индивидуални консултации с водещи мамолози. Те се провеждат в мамологичния център на болницата, след предварително записан час на телефон 02/ 44 70 207.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -