петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИмплант връща равновесието при вестибуларни болести

Имплант връща равновесието при вестибуларни болести

Имплант позволява на хора с проблеми с вестибуларния апарат да запазят равновесие, предаде АФП, като се позова на учени от Университетската болница в Женева. При залитане и загуба на ориентация невинаги може да се открие физиологична причина.

Има проучвания, че минават 9 г., преди да се постави диагноза на пациент, засегнат от проблеми с вестибуларния апарат. Неспособността да се запази равновесие може да се дължи на увреждания във вътрешното ухо. Ако са засегнати двете уши, пациентът ходи като пиян, залита, а зрението му е замъглено. Макар симптомите да са много сериозни, терапия досега не е разработена.

Изследвания на екипа на проф. Жан-Филип Гио от Женева показват, че е възможно функциите на вестибуларния апарат да бъдат възстановени чрез поставяне на имплант. Той действа на същия принцип като тези, използвани при проблеми със слуха. Засега става въпрос за прототип, съставен от два елемента – сензор на движенията, закрепен за черепа на пациента, и електроди, които свързват външната част на протезата с вестибуларния нерв.

Сигналите, уловени от сензора, стимулират вестибуларния нерв, който ги предава на мозъка.
Тестове в лабораторна среда са показали, че пациенти, снабдени с импланта, са възвърнали остротата на зрението си, докато ходели. Изследването, извършено в сътрудничество с Федералния политехнически институт в Лозана, е обхванало 11 пациенти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -