Реклама
Начало Новини Ибупрофен може да удължи живота

Ибупрофен може да удължи живота

0
Реклама

Лекарството ибупрофен (това е име на активната съставка, продава се под различни търговски марки), което се използва като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, може да увеличи продължителността на живота.

Ефектът доказан с научен експеримент

Това показали научни експерименти, резултатите от които са публикувани в специализираното издание PLOS Genetics. В статията се припомня, че предишно проучвания са идентифицирали противоракови свойства на тази активна съставка. Сега обаче ибупрофен показал, че спомага и за запазване на младостта.

С изучаването на свойствата на лекарството се занимавал Института за проучване на стареенето БАК и Университета на Тексас. Оказало се, че ибупрофен увеличава средно с 15% продължителността на живота при дрожди (Saccharomyces Cerevisiae), свободно живеещи нематоди (Caenorhabditis ЕЛЕГАНС) и черни плодови мушици (Drosophila melanogaster). Пренесени върху човека, тези проучвания биха означавали, че ибупрофен е в състояние да даде допълнителни 10 години живот.

Реклама

Парацетамол, ибупрофен или аспирин – кога какво да изберем

Лекарството се бори успешно с възпаленията

Ефектът вероятно е свързан с това, че лекарството се бори с възпаленията, които се свързват с много възрастови заболявания като алцхаймер и паркинсон. Ибупрофен дестабилизира работата на транспортните протеини Tat2p и забавя абсорбцията на ароматната аминокиселина триптофан, която участва в синтеза на протеини. В резултат клетките могат да се делят за по-дълго време.

При това средният размер на клетката леко се намалява при деленето, което води до забавяне на G1 фазата в клетъчния цикъл, в които се случва синтезата на микро РНК и на протеини за образуване на ДНК. Учените се надяват да успеят да създадат препарат, който да подари дълголетие като въздейства върху производството на ароматни киселини като триптофан.

Източник: PLOS Genetics

Реклама

Exit mobile version