Подготовката на детето за ясла започва отсега

PRINT

Първите 6 месеца след раждането новороденото носи голяма част от имунитета на майката. Това е така, защото през последните седмици от бременността през плацентата преминават антитела – протеини, свързани с имунитета, казва д-р Радосвета Росманова, началник на неонатологията в болница „Софиямед“ (на снимката). Те достигат плода, за да го предпазят. Майки, които са преболедували дори преди много години инфекциозни болести, например варицела, могат да защитят по този начин малкото си.

Майчино мляко и разходки на открито подкрепят имунитета на бебето

След този период антителата започват да се разграждат и често се наблюдава физиологичен спад на имунитета, пояснява д-р Росманова. Майчиното мляко е друг път, по който бебето получава подкрепа в борбата срещу обкръжаващите го микроби. Кърмата е незаменима, дори всички хуманизирани млека не могат да достигнат състава й, казва лекарката. Ако искаме новороденото да се развива добре и да е здраво, трябва да му осигурим добра хигиена на растеж и развитие.

Разходките на открито всеки ден са задължителни. Застоялият и мръсен въздух в затворените помещения влияе зле на бебето, защото много алергени въздействат върху дихателните пътища. Неонатологът припомня, че някои системи в организма на бебето продължават да се развиват и след раждането. Имунитетът на 2-3 г. е несъвършен, едва към 10-годишна възраст се доближава до този на възрастните.

Какво да правим преди тръгване на ясла

бебе

Критичен момент за детския имунитет е изпращането на малкото в детска ясла или градина. Тук то за първи път влиза в контакт с много непознати хора. Персоналът често е много натоварен и не може да обърне на всяко дете вниманието, което то получава у дома.

Може да се помисли за допълнително стимулиране на имунитета, ако от есента му предстои градина, съветва д-р Росманова. На пазара се предлагат хомеопатични препарати, които са подходящи и за съвсем малки деца, тъй като не дават нежелани странични ефекти. Даването им може да започне още от ранна есен, дори от края на август, за да се подготви неукрепналия детски организъм за срещата с вирусите през дъждовния сезон. Противовирусните препарати, които се препоръчват на възрастните при грип, не се препоръчват безрезервно при най-малките. Причината е, че липсват данни какъв е ефектът им върху децата до 2-3 г.

Хомеопатия подкрепя детския организъм

хомеопатия глобули„В ранната възраст нямаме възможност да прилагаме определени медикаменти, или ги прилагаме с определен риск. Затова е добре да се ползват натурални и хомеопатични продукти като имунокинд, които подпомагат имунитета. Обикновено се взема в продължение на един месец, а след това се прави почивка“, обяснява лекарката. Освен през зимата, когато започват грипните вируси, другият пик на инфекциите е през пролетта. Затова тя съветва от есента до пролетта да се направят 2-3 такива курса.

Някои деца боледуват много често когато тръгнат за първи път на ясла или градина. Важно е да се знае какъв точно е проблемът. Обикновено малките страдат от вирусни инфекции, при които антибиотици не помагат, казва д-р Росманова. По думите й всеки лекар с добър опит можел да разграничи вирусна от бактериална инфекция и така да назначи правилното лечение. Ангините в ранната детска възраст намалели откакто преди 2 г. пък в имунизационния план бе включена ваксината срещу стафилококи. „Имунизацията пази, но не от абсолютно всички щамове. Друг въпрос е, че след вирусната инфекция имунитетът временно е сринат и бактериите се размножават почти необезпокоявани“, коментира лекарката. Ако на сезон се регистрират повече от 6 заболявания, може да се каже, че детето е често боледуващо.

Специфичен и неспецифичен имунитет

Основното предимство на хомеопатичните препарати е, че действат върху неспецифичния имунитет. Това означава, че подготвят организма не само за определен вид бактерии или вируси, а повишават защитните сили по отношение на всички микроби. Въздействат и върху изработването на специфичния имунитет – когато детето се срещне с конкретен болестотворен причинител, много по-бързо от останалите деца изработва имунитет, обяснява специлистът.

Ако майката е пропуснала да подготви детето предварително за среща с вирусите, има възможност да подкрепи съпротивителните му сили и при самата инфекция. Хомеопатичното лекарство може да се дава и на съвсем малки деца на 1 месец, няма долна възрастова граница, пояснява д-р Росманова.

Може да се прилага и при бебета, ако по-голямото братче или сестриче посещава детско заведение. Често то носи някакъв вирус вкъщи и го предава на останалите. Дори двете деца да са разделени и да се спазва строга хигиена, майката неволно може да стане преносител на микробите, защото повечето са доста прилепчиви.

При недоносените имунната система е незряла заради преждевременното раждане. Те не са успели да получат през плацентата майчините антитела. За да се роди преждевременно често такова бебе е имало някакъв проблем, обикновено инфекциозен, коментира неонатологът. „Недоносените бебета попадат в интензивен сектор, където за да оцелеят, се прилагат доста агресивни методи на дихателна реанимация и венозно хранене. Натрупват се много рискови фактори и затова те боледуват по-често. Много педиатри работят по коригирана възраст – не от датата на раждане, а от тази, на която е трябвало да се появи. Прави се оценка на тяхното съзрявани и развитие. На базата на тази оценка да се действа и за имунизациите, и за имуностимулиращите средства“, обобщава д-р Росманова.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]
Подготовката на детето за ясла започва отсега беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova
loading...