Реклама
Начало Новини Хапчетата за сърце да се пият преди ставане

Хапчетата за сърце да се пият преди ставане

0
лекарства хапчета
Реклама

Отдавна се знае, че сърдечните пристъпи често се случват рано сутрин, но медиците досега не можеха да обяснят защо. Сега екип от медицинския колеж „Бейлър“ в Хюстън намери първото молекулярно доказателство, че сърцето следва свой биологичен часовник, който увеличава риска от инцидент по това време на деня.

Сърдечните аритмии  често се случват сутрин след изгрев и са виновни за много смъртни случаи. Затова лекарите съветват пациентите си с хронични заболявания да вземат антокоагуланти (противосъсирващи препарати) още преди да станат от леглото.

Учените от Хюстън открили протеина KLF15, който играе важна роля за регулирането на сърдечния ритъм и съответно за възникването на аритмии. Образуването му има върхове и спадове в рамките на деня, изяснява международният екип, ръководен от д-р Ксандер Уеренс. Медиците манипулирали гените на мишки, така че протеинът KLF15 или да е недостатъчно, или да е в излишък.

Реклама

И двете групи показали по-висок риск от аритмии в сравнение с нормалните бозайници. Това е първият опит, който разкрива молекулярния механизъм, свързан със сърдечните аритмии, коментира д-р Веренс. Дали има повече от протеина KLF15, или по-малко, рискът от аритмия съществува, добавя той.

Постоянните нива на протеина са важни за електрическата стабилност на мускулните клетки вътре в сърцето. Обратното – нарушаването на оптималното ниво, смущава правилното биене на сърцето и е риск за развиване на аритмия, казва още специалистът.

Свързани теми: Все повече мъже под 50 г. с инфаркт

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version