Реклама
Начало Заболявания и лечение Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Причини и симптоми на сърдечните аритмии

3
Реклама

Под ритъмни нарушения (аритмии) се разбира неравномерното биене на сърцето. Понякога то бие учестено, а друг път – прави нежелани паузи. Нормално сърцето бие с 60-80 удара в минута. Електричеството, което провокира свиването на сърдечния мускул, а оттам и честотата на пулса, се произвежда в самото сърце – в т.нар. синусов възел. Той се намира в областта на дясното предсърдие (атриум). Оттук импулсите попадат чрез стените на предсърдията в атрио-вентикуларния възел, и по-нататък по специфични пътища в мускулатурата на сърцето.

Когато с вълнуваме или напрягаме физически, пулсът се ускорява, а по време на сън се забавя. Под ритъмни нарушения се разбра неравномерното биене на сърцето. Леките често не се осъзнават. В други случаи обаче те могат да предизвикат световъртеж, слабост, безсъзнание, крампи, а също и болки и стягане в гърдите. Аритмиите се установяват с електрокардиограма (ЕКГ). Въз основа на показанията, лекарят може да определи дали става дума за неравномерно биене на сърцето, твърде бърз (тахикардия, над 100 удара в минута) или твърде бавен (брадикардия, под 60 удара в минута) ритъм.

Към най-често срещаните нарушения на сърдечния ритъм спадат предсърдното мъждене и допълнителните удари на сърцето – екстрасистули. Терапията се ориентира според причината. Възможностите за лечение са много – от лекарства за нормализиране на ритъма до електротерапевтичния подход. Важно е да се намери първопричината.

Реклама

Външни причини за аритмията могат да бъдат:

 • Нервност, възбуда или страх
 • Прекалена консумация на кофеин (кафе, кола, енергийни напитки и др.)
 • Прекаляване с алкохола
 • Дрога или токсични вещества
 • Странични ефекти на медикаменти (например хормони на щитовидната жлеза или антидепресанти)
 • Подуване на корема – метеоризъм
 • Инфекции с висока температура
 • Дразнене на рецептор на сънната артерия на врата – например заради стегнат шал или яка, натиск или удар.

Органични причини за аритмиите:

 • Коронарна сърдечна болест
 • Инфаркт
 • Болести на сърдечния мускул (кардиомиопатии)
 • Възпаления на сърдечния мускул (миокардит)
 • Дефекти на сърцето или клапата
 • Вродени или придобити смущения на възбудимостта на сърцето (напр. Синдромът на Волф-Паркинсон-Уайт)
 • Високо кръвно (хипертония)
 • Електролитни смущения – напр. дефицит на калий
 • Повишена или понижена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза, хипотиреоза)
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аритмия заради патологична електрическа активност в сърцето се лекува 
Рутинно ЕКГ може да открие предсърдното мъждене 
Защо не чувам ударите, когато си меря кръвното? 
Кои храни провокират сърцебиене?

Форми на нарушения на сърдечния ритъм

Те се различават според това дали става дума за неправилно образуване на електрическите импулси или за неправилно предаване на възбудния импулс. Освен това аритмиите се делят според това, къде се появяват – в предсърдието или в самата камера.

Предсърдно мъждене – бързи, неравномерни импулси в предсърдието, които водят до неравномерен пулс. Последицата е, че предсърдието не може да се свива както трябва. Това накърнява кръвоснабдяването на сърдечните камери, капацитетът на сърцето да изпомпва кръв спада. В някои случаи то дори се забавя толкова, че има риск от образуване на съсирек (тромб) и инсулт.

Екстрасистоли – те възникват или в предсърдието (суправентрикуларни екстрасистоли) или в камерата (вентрикуларни екстрасистоли). Това не винаги е свързано с болест. В ограничен брой те може да се появят при всеки човек. Само ако екстрасистолите много зачестят и пациентът има оплаквания, се прилага лечение.

Суправернтрикуларна тахикардия – сърцебиене, изхождащо от импулси в предсърдието.

Вентрикуларна тахикардия – сърцебиене, изхождащо от допълнителни импулси в камерата. Това е сериозен симптом и може да е свързан с животозастрашаващи състояния.

Камерно мъждене – некоординирани, бързи електричесски импулси и контракции на камерата, може и над 320 удара в минута. Способността на сърцето да изпомпва пада рязко и може да се стигне до неговото функционално спиране.

Синдромът на болния синус (Sick-Sinus-Syndrom) – забавен сърдечен ритъм, понякога дори сменящи се тахикардия и брадикардия поради дисфункция на синусовия възел.

Най-важното изследване е електрокардиограмата. Тя се провежда първо в състояние на покой. Понякога се назначава ЕКГ с натоварване, например при тичане върху пътечка или с велоергометър. Това е защото някои аритмии се появяват или се влошават само при физическо натоварване. 24-часово изследване – холтер ЕКГ, помага да се открият аритмии, които се появяват спорадично. Не всички аритмии се нуждаят от лечение. Ако причината е външна, тя трябва да се отстрани или коригира. Терапия се прилага най-вече при болести като хипертония, коронарна сърдечна болест или отклонения в работата на щитовидната жлеза. Изборът на лечение е строго индивидуален и зависи от много фактори.

Лекарства и терапия

Има голямо разнообразие от лекарства за възстановяване на ритъма. Класическите са блокери на натриевите канали, блокери на бета-рецепторите, блокери на калиевите канали и калциевите антагонисти. Други медикаменти са сърдечните гликозиди, които се назначават най-вече при предсърдно мъждене. При забавен ритъм се дават парасимпатолитици или симпатомиметици. Възстановяването на сърдечния ритъм може да стане и с помощта на дефибрилатор. Той се използва в спешни ситуации или когато лекарствата не помагат.

Високочестотната аблация е друга възможност. Използва се, когато е известно мястото в предсърдието, където системно възникват аритмиите. Прилагат я и при различни видове аритмии, също и при Синдрома на Волф-Паркинсон-Уайт, където има допълнителни проводни линии между предсърдието и камерата. Мястото, което създава проблеми в сърцето, се парализира с помощта на електричество. До критичната точка се стига с помощта на катетър.
Ако има сериозна заплаха от спиране на сърцето, изходът е да се монтира пейсмейкър или дефибрилатор, които изпращат необходимите електрически импулси към сърцето. Пейсмейкърите се слагат главно при брадикардии, а дефибрилаторите – при хора с висок риск от камерно мъждене.

Консултант д-р Бернд Людериц, Бон, Германия. Автор на книги и статии за аритмиите; основател на работна група по пейсмейкърите към Германското дружество по кардиология.

Източник: Apotheken Umschau

Реклама

3 коментара

 1. Аз съ със сърдечно заболяване благодаря за прекрасната статия научих много полезни за ме неща

 2. Аз бях с предсърдно мъждене, имах жестоко сърцебиене над 220 удара , сърдечна недостатъчност 3-4 степен , искаха да ме оперират , но тъй като живота след това е в инвалидност и най- много 10 години , реших да търся лечение. Съвсем случайно ме запознаха с професор Димитров и той единствен от всичките кардиохирурзи не каза , че умирам скоро и спешно трябва да се оперирам. Започнах лечение при него и вече повече от няколко години аз не само че съм възстановена но и сърцебиенето изчезна, сърдечната недостатъчност също.
  Пиша за да знаете ,че има лечение и то не е в опраций, коранографии, горене на тъкани , а е във възстановяване на тъкани и на сърцето.
  Всеки , който иска да бъде здрав и има проблем със сърцето , нека да ми пише на мейл vsv2303@abv.bg

Коментарите са затворени

Exit mobile version