петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниГените по-важни за исхемичната болест от начина на живот

Гените по-важни за исхемичната болест от начина на живот

Гените, а не толкова начинът на живот са определящи за развитието на исхемична болест на сърцето. Изводът е на шведски учени, провели мащабно проучване. Досега не беше известно каква е истинската причина за коронарната болест на сърцето.

Заключенията на учените сочат категорично, че генетичният фактор има по-голяма тежест от начина на живот в семейството специално що се отнася до риска от коронарна болест на сърцето. Така те оборват една от основните хипотези, че исхемичната болест може би се предава от поколение на поколение чрез лошите навици, пише британският в. „Телеграф“.

В проучването са анализирани данни за 80 214 мъже и жени, отгледани в приемни семейства. Експертите взели предвид информация за здравето и начина на живот както за семействата, където хората били отгледани, така и за биологичните им родители.

Така са установило, че рискът от коронарна болест на сърцето при осиновените се увеличава до 60%, ако поне единият от биологичните родители има подобен проблем. Здравословното състояние на приемните майка и баща не се отразявало върху здравето на сърцето на осиновените деца. Дори ако и двамата приемни родители страдали от исхемична болест на сърцето, нямало нито един случай, в който техните осиновени деца да страдат от тази болест. Разбира се, че фактори като пушене, нездравословно хранене и обездвижване увеличават вероятността от болести на сърцето и съдовете, но все пак наследствеността има по-голямо влияние, категорични са учените.

Исхемичната болест на сърцето е заболяване, при което недостатъчно притокът на кислород към сърдечния мускул от коронарните артерии е недостатъчен. Най-честата причина за него е атеросклероза на коронарните артерии с образуване на плаки и стесняване на лумена. Исхемията често води до сърдечни пристъпи и внезапна сърдечна смърт.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -