петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниГени позволяват на нервните клетки да се регенерират

Гени позволяват на нервните клетки да се регенерират

Учени от морската биологична лаборатория в САЩ са открили няколко гена, свързани с неврологични заболявания, включително болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и наранявания на гръбначния мозък, пише News-medical.net. Така те се надяват да изяснят как точно настъпва неврологичното увреждане у човека след травма или при задълбочаването на деменцията.

Учените успели да дешифрират напълно генома на морската риба минога. За разлика от човека тя има удивителната способност да си регенерира нервите. Например при контузия на гръбначния мозък нервните клетки започват да се регенерират след известно време. След 10-12 седмици рибата започва да се движи нормално.

Миногата има освен това големи неврони, което го прави изключително удобен модел за лабораторно изучаване. В хода на сегашното проучване било установено, че невроните на рибата не притежават миелинова защитна обвивка. Това позволява по-бърза проводимост на нервните импулси. При човека в случай на увреждане миелинът потиска активността на невроните. Възможно е, ако се отстранят тези пречки, парализирани хора да бъдат лекувани успешно.

Сега учените са се посветили на гените, които се активират по време на нараняване и регенерация. Пълният анализ ще позволи да се разберат по-добре възможностите за регенерация и при човека.

Източник: News-medical.net

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -