сряда, 8 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниБроят онлайн пациентите за всяка диагноза

Броят онлайн пациентите за всяка диагноза

Касата вече ще следи онлайн в реално време движението на пациенти от една болница в друга, както и от една област в дсъседна. Това съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков, след като Министерският съвет одобри новата методика за определяне бюджетите на болниците. Новото е, че ще бъдат определени прогнозни обеми за всяка диагноза по области.

В момента лечебните заведения вече подават всекидневно онлайн отчети за приетите пациенти, каза д-р Цеков. Така можело да се види в коя област колко апандисита или пневмонии имаме, какво ще лекуваме на национално ниво и колко средства ще отидат за това.

Принципно нов момент в методиката е, че  бюджетите се разделят според пътеките – 300 пътеки, 300 бюджета, допълни той. Ако има някъде спад в броя на болните с дадена диагноза, другаде вероятно ще има ръст. Така НЗОК ще знае откъде да вземе, за да даде на онези, които работят повече, допълни д-р Цеков. Справката ще се генерира в централата на касата, прави се рекапитулация всяка седмица. Така в края на месеца отчетите ще са готови много по-бързо, увери той. При тази система ще се види реално движението на пациенти. Средно 20% търсят здравни услуги в друга област.

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -