сряда, 1 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниБезкръвни операции на коремната аорта заместват стария хирургичен метод

Безкръвни операции на коремната аорта заместват стария хирургичен метод

Болница „Тракия“ се превърна в третия Център за безкръвни операции при аневризма на абдоминалната аорта в страната и първия извън София. Екипът на доц Димитър Петков, началник на Отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия, заедно с германския им колега проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница „Мариен Хоспитъл“, извършиха първите две процедури. Пациентите бяха двама мъже над 70 години. «Мисля, че това е третата болница в България, която прави такива операции и определено считам, че тя е в числото на центровете, които ще обучават останалите съдови хирурзи. Доц. Петков работи много усилено през последните две години, за да стигне до този успех”, заяви проф. Момерц след края на интервенциите. Според него безкръвните операции вече са рутинни в Болница „Тракия”. „Екипът на доц. Петков показа това и в днес (бел. р. сряда). Те бяха перфектно подготвени за всичко. Сигурем съм, че това е рутинна процедура за този екип и тази болница”, допълни проф. Момерц.

Двете интервенции бяха извършени в сряда и приключиха успешно. И на двамата пациенти бяха поставени бифуркационни стентове (индивидуално изработени покрити стентове, които се разклоняват от коремната аорта към магистралните артерии на двата крака). В момента пациентите се възстановяват успешно.

Аневризмата на абдоминалната аорта представлява патологично разширение на кръвоносния съд, чието разкъсване завършва с фатален изход. Това е една от водещите причини за смърт, тъй като заболяването протича без ясно изразена симптоматика. Към момента стандартното лечение у нас е отворената операция, при която се изрязва разширението на аортата и се поставя съдова протеза. Този вид лечение обаче е много по-опасно и травматично за пациентите. За разлика от отворенит операции безкръвните интернвенции при аневризмата на абдоминалната аорта дават възможност за минимална намеса в организма на човека, по-безопасни са и гарантират бързото възстановяване на болния. «При безкръвното лечение на заболяването, през два малки разреза в ингвиналните гънки в аортата се вкарват специални устройства, които се сглобяват като стент в аневризмата. По този начин кръвта се пренасочва от аневризмата в тази протеза и така се изключва възможността за разкъсването й”, обясни доц. Петков.

 • Доц. Петков, какво представлява аневризмата на коремната аорта?
 • Аневризмата на коремната аорта е едно изключително опасно заболяване, тъй като протича безсимптомно. То представлява ненормално разширение на аортата. Когато размерите й минат определена големина, се говори за наличие на аневризма. Опасността е, че е изключително коварно, защото никой не може да разбере, че е болен, докато не се прояви симптоматика. Много често първата проява е руптура – картината на хеморогичен шок. За съжаление статистиката е изключително лоша, в рамките на първите 12 часа загиват над 50% от болните. Диагностиката и лечението на аневризмите на абдоминалната аорта са изключително важен проблем.
 • Какви са възможностите за съвременното им лечение?
 • Това са безкръвните операции. Точно те са повод проф. Момерц да бъде и наш гост. С него извършваме първите безкръвни операции в болницата.
 • По какъв начин става това?
 • Класическото оперативно лечение е чрез достъп в коремната кухина, при който се изрязва аневризмата и се поставя изкуствен кръвоносен съд. При безкръвното лечение на заболяването, с два малки разреза в ингвиналните гънки в аортата се вкарват специални устройства, които се сглобяват като стент в аневризмата. По този начин кръвта започва да тече вместо в аневризмата в тази протеза и така се изключва възможността за разкъсването й.
 • Какви са предимствата на този метод?
 • Предимствата са огромни – изключително нисък травматизъм, по-добра преживяемост, лесна поносимост и бързо възстановявавне – пациентите само след няколко дни са в дома си.
 • Това често заболяване ли е?
 • Това е осмата причина за смърт в САЩ и деветата в Европа, тоест изключително често е разпространението му.
 • Какви са все пак симптомите?
 • Най-често това е появата на пулсираща болка в корема, като постепенно се добавя дискомфорт, болка, тежест. Но като цяло симптоматиката е дискретна и това е опасно за пациентите.
 • Кави са причините за появата на заболяването?
 • Водещата причина е добре известната артеросклерозата.
 • Ще станат ли рутинна практика тези операции в Болница „Тракия”?
 • С проф. Момерц работим заедно от две години върху проекта за безкръвно лечение на аневризмите на коремната аорта и съм изключително радостен, че днес те вече са факт. Идеята на дългият път, който извървяхме е безкръвните операции при аневризми на абдоминалната аорта да станат рутинни и достъпни за хората тук. Единстевният проблем, който остава за нас е високата цена на медицинските изделия за тях.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -