Реклама
Начало Новини Апарати за лъчелечение целят тумора по 3D изображение

Апарати за лъчелечение целят тумора по 3D изображение

0
Реклама

Съвременните апарати за лъчелечение – линейни ускорители, решават все по-добре основните проблеми пред този вид терапия срещу рак, казва проф. Херман Реквард, изпълнителен директор на „Сименс здравеопазване“. Старите поколения следваха само приблизителната форма на тумора. Днешните апарати откриват доста точно раковите клетки и позволяват висока доза лъчи право в целта. В предварителното планиране на терапията се откриват активните зони на тумора и разсейките.

Новите технологии непрекъснато се развиват, защото учените по света активно работят върху нови решения в съвременната лъчетерапия, добавя проф. Реквард. Усилията си заслужават,  защото 10 млн. души годишно в света се разболяват от рак. При 22% от тях се прибягва до хирургия, а при 12% – до лъчетерапия,

Реклама

Само ако е сигурно, че радиацията попада на точното място, лъчетерапевтът може да изпрати към тумора по-голяма доза. Модерните апарати намаляват значително риска от увреждане на околните тъкани. Има и други, съществени разлики между старата и новата техника за лъчетерапия. Старите системи облъчват тумора от 2-3 точки, а лъчът обикновено има правилна геометрична форма. Туморите обаче имат неправилна форма и често са на неудобно за техниката място. Понякога формата им се променя, докато дойде ред на лъчетерапията. Съвременните апарати да лъчетерапия – ускорители, могат да дават и 3D изображение на тумора в реално време. Използват се и препарати, които правят раковите клетки по-чувствителни към радиацията, пояснява още проф. Реквард.

В Онкологичния център „Радиолог“ в град Хоф, Бавария, обслужват с един ускорител 75 пациенти за 12 часа, обяснява д-р Бернд Дитман. До края на 2011 ще заработи и втори апарат. Тук идват пациенти от Хоф, който е с население от 50 хил. души, но и от околните селища до 60-70 км. Инвестицията в центъра е частна, но това няма значение за пациентите, тъй като лъчетерапията се покрива изцяло от здравната каса. Средно на пациент се падат по 6000 евро. Касата плаща на хората и пътните до болницата. Повечето пациенти са с рак на простатата, на гърдата, на дебелото черво и главата, казва д-р Дитман. Обикновено се назначават 30-35 процедури за около 6 седмици.  Един сеанс трае 5-10 мин. Когато пациентите дойдат за първи път, те са уплашени от диагнозата, но бързо свикват с терапията. Около 80-85% от пациентите няма нужда да остават в болница, идват и си отиват вкъщи след сеанса. Останалите са в същото време и на химиотерапия, затова имат болки и трябва да са на легло.

Половината от пациентите оздравяват напълно след лъчетерапията, казва д-р Дитман. Страничните ефекти са малко, макар че още не са напълно елиминирани. Околната тъкан на практика не се засяга, тъй като новите технологии изчисляват прецизно каква доза да се подаде от различните ъгли. Ако лъчите са насочени в стомашната област, понякога се появява разстройство, при гърдата може да има зачервяване, а в устата – възпаление на лигавицата. Преди 15 г. се третирало цялото място около самия тумор, а сега се търсят целево раковите клетки. При някои заболявания, като рак на белия дроб или на гърдата, се прави преоценка на терапията след няколко сеанса, защото туморът бързо се свива.

НА СНИМКАТА: ЦВЕТНИ СВЕТЛИНИ ПО ВРЕМЕ НА СЕАНСА ПРАВЯТ АТМОСФЕРАТА ЗА ПАЦИЕНТА ПО-ПРИЯТНА. (БОЛЕНЗДРАВ)

Реклама

Exit mobile version