Реклама
Начало Здравна политика 3 млн. лв. глоби за фирми, продавали скъпо импланти на пациенти

3 млн. лв. глоби за фирми, продавали скъпо импланти на пациенти

0
болница травма
Реклама

Глоби за над 3 млн. лв. са наложени на 60% от търговците на едро с медицински изделия през 2010 г. заради това, че са продавали директно на пациенти, обясни Александър Янков, директор на агенцията по лекарствата. Това е забранено по закон. По правило болниците трябва да обявяват обществена поръчка за всички консумативи, необходими за лечението на пациентите, а след това, в случай че касата не покрива стойността им, да ги продават на болните без надценка.

Сега обаче това не става. Много често хората получават бележка от лекаря, с която отиват в офиса на фирмата и купуват стоката. Тази порочна практика е причина пациентите да плащат за едно и също нещо с 5-10 кратна разлика в цената, обясни Янков. Цените на 137 000 медицински изделия – импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро и други, ще бъдат качени на сайта на агенцията по лекарствата, съобщиха от здравното министерство.

Реклама

Занапред всеки търговец ще трябва да обявява цената на изделията, които продава. Подробният списък ще бъде качен на сайта на агенцията по лекарствата. Този общ регистър ще бъде готов до октомври 2012 г. В него ще са описани видът на изделието, производителя, продажната цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства. Достъп до пълните данни ще имат само здравното и социалното министерство, касата и болниците. Пациентите нямза да виждат обявената цена, но всяко лечебно заведение трябва да обяви на публично място какво е платено по обществената поръчка. Ако има разлики в цените, то те няма да са големи, смята Янков. Ако болницата пък поръча по-големи количества, очаква се дори да има отстъпки. Не можем да сложим пределна цена на медицинските изделия както е при лекарствата, коментира още Янков. Имало европейска директива, според която при консумативите действат пазарните принципи. пълната прозрачност, която ще даде онлайн регистърът обаче, щял да спре сегашните спекулации на гърба на пациентите.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version