четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАнти-ейджинг терапията всъщност скъсява живота

Анти-ейджинг терапията всъщност скъсява живота

Хормоните, които се дават като анти-ейджинг терапия, всъщност може да имат точно обратния на желания ефект – да съкратят живота. Това показват нови проучвания, цитирани от научното издание „Лайв сайънс“. През 1990 г. учените установили, че с напредването на възрастта концентрацията на хормони в тялото намалява. Следователно, ако се увеличат, много проблеми ще бъдат избегнати, решили те. В началото резултатите били обещаващи.

Експерименти показали, че хората, които приемат растежен хормон, увеличават мускулната си маса и костната плътност. В същото време намалели мазнините в тялото. Появили се обещания, че с хормонозаместителна терапия хората ще могат да се подмладяват. Проучване на колеж по медицина „Алберт Айнщайн“ обаче показало, че инжекциите с растежен хормон, които се инжектира като анти-ейджинг терапия, за да забави старостта, всъщност скъсява продължителността на живота. Работата е там, че той стимулира развитието на инсулиноподобен растежен фактор 1 и дехидроепиандростерон, предшественик на естроген и тестостерон.

Допълнителни проучвания установяват, че растежният хормон, естрогенът и други хормони имат връзка с възникването на рака, сърдечно-съдовите заболявания и проблеми със ставите. А дълголетието пък се свързва не с високи, а напротив – с ниски нива на инсулиноподобния растежен фактор 1. В изследването са включени 184 мъже и жени на средна възраст 95 години. Наблюдението продължило 11 г. Така се изяснило, че дълголетието е в пряка зависимост от нивата на растежния фактор в кръвта.

Намаляването му с един нанограм водело до увеличаване на продължителността на живота в продължение на една седмица. Ниската му концентрация помагала на хората да оцелеят след излекуван рак. Три години след началото на експеримента, 75% от преживелите рака, които имали понижено ниво на растежен фактор 1, били живи. В групата на хората с високи нива на хормона, останали живи само 25%. Понижената концентрация на фактора била свързана още с ниски нива на кръвната захар.

Още един любопитен факт – много столетници имат мутация, която поддържа нивото на фактора под средното. Добре е да се знае и друго – хора на 50-65 години, които консумират големи количества животински протеини, имат по-висока концентрация на растежния фактор 1, четири пъти по-висок риска да загинат заради онкологично заболяване и повишена смъртност като цяло с 75%.

Източник: Live Science

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -