петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗаплашва ни нов грипен супервирус

Заплашва ни нов грипен супервирус

Вирусите на птичия и човешкия грип може да се слеят и от мутацията да се появи нов супер вирус, предупреждават британски учени. Вероятността това да се случи била голяма и представлявала една от най-големите биологични заплахи в наши дни според лекари, цитирани от „Дейли експрес“. Страхът от нов „килър“ вирус се появи, след като медици от Камбоджа докладваха за необичайна двойна инфекция на пациенти с обикновен сезонен и свински грип.

Най-лошият сценарий според експертите ще е, ако се появи мутация – комбинация от човешки и птичи грип. Досега птичият вирус показа, че не се предава лесно от човек на човек. Негова мутация обаче би могла да се разнася подобно на обичайните щамове – чрез кихане и ръкостискане. Въпрос на време било някой да се зарази едновременно със свински и птичи грип, опасяват се европейски специалисти. Тогава новият супер вирус за кратко време щял да порази милиони хора по целия свят само за няколко седмици, защото никой няма имунитет срещу него.

В момента все повече хора прихващат обичайните сезонни грипни вируси и най-вече свинския, който е особено вирулентен. Прогнозите за Великобритания са, че тази година епидемията ще вземе особено големи размери. През миналата зима над 600 души там починаха от грип, а болниците бяха препълнени с пациенти. Планови операции се отлагаха. Мащабите на епидемията били толкова големи заради ниския имунитет на населението, където много малко хора се ваксинирали. В България ситуацията е подобна. Под 4% от хората се имунизират срещу грип всяка година.

Д-р Питър Хотез, световно признат специалист по инфекциозни болести, е сериозно обезпокоен. Дори това да се случи в някоя отдалечена точка на света, мутацията ще бъде пренесена в Европа само за ден-два, казва той. Подчертава, че е необходима особена бдителност за откриването на редките инфекци с двойния щам на грипа-убиец в целия свят. Повече за върлуващите тази есен и зима вируси щяло да се разбере, когато стане още по-студено и хората прекарват повечето време в затворени помещения. Това води до по-бързото разпространение на грипа.

Проф. Джон Оксфорд, водещ специалист по птичия грип във Великобритания, коментира, че случаят в Камбожда засега е „мини-криза“. Птичият грип още не бил стартирал истински, а „само форсирал двигателя“. Камбожда била един от 6-те региона в света, където птичият грип се бил настанил за постоянно и редовно заразявал както пилетата, така и хората. Това било предупреждение, което не е за пренебрегване. Голям късмет било, че двойно заразените там имали само вируси от тип А, а не  са прихванали и птичия H5N1. Проф. Патрик Блеър – директорът на щатския Военноморския център за изследвания в областта на здравеопазването, който първи документира необичайните случаи в Камбоджа, също е разтревожен. „Грипните вируси постоянно се променят. Намирането на комбинирана инфекция в регион от света, където сезонният, пандемичнният свински грип и вирусът H5N1 на птичия грип постоянно присъстват, показва, че има възможност те да се смесят в свинете или хората и да създадат изключително сериозен глобален здравен проблем.“

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -