сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВнимавайте с избелването на зъбите у дома, може да увредите емайла

Внимавайте с избелването на зъбите у дома, може да увредите емайла

Пазете зъбите си, не ги търкайте със странни, домашно приготвени смеси, за да ги избелите! Рискът да се увредят зъбите и лигавицата е много голям. Това предупреждава д-р Даниела Спасова от Стоматологичният кабинет в Медицински център-1 в Пловдив. В практиката си тя е виждала не един и два такива случаи. После хората търсят помощ, за да оправят пораженията от опитите за самостоятелно разкрасяване.

Белите зъби са признак не само на здраве, те са важен елемент от поддържания външен вид. В стремежа си да постигнат този ефект обаче хората понякога са готови да изпробват различни, понякога съмнителни смеси и продукти. В никакъв случай не използвайте продукти с неясен състав, предупреждава зъболекарката.

Повечето продукти за избелване действат само при повърхностно оцветяване

По думите й почти навсякъде се предлагат различни системи за домашно избелване. Има например избелващи пасти за зъби и лентички, а в интернет могат да се открият интересни „народни“ рецепти за отвари и смеси за избелване.

Добре е да знаете, че специалните пасти в повечето случаи съдържат абразиви. Те само премахват повърхностните оцветявания,  без действително да избелват зъбите. Причината е, че не навлизат във вътрешността им. Може да се ползват с голямо внимание и за кратък период от време, тъй като отнемат част от емайла. Поради това могат да задълбочат вече появила се чувствителност на зъбите.

Има и по-ексцентрични рецепти и съвети във виртуалното пространство, които също могат да увредят зъбния емайл и оралната лигавица. Освен това причиняват болка и дискомфорт.

Зъболекарят може да ви разкаже за плюсове и минуси от избелването

Ако не знаете какъв тип избелване да изберете – кабинетно или домашно, консултирайте се със стоматолог, препоръча д-р Спасова. Денталният лекар ще изготви индивидуален план, ще ви посъветва коя процедура е най-подходяща за вашите зъби. Той ще ви запознае с плюсовете и минусите на различните видове избелване и ще ви подготви за процедурата. Нерядко предварително се налага почистване на зъбите от зъбен камък, плака и кариеси. Избелването със съвременни и качествени продукти под контрола на стоматолог намалява риска от увреждания.

„Ако кабинетното избелване е най-подходящо за вас, ще имате по-бели зъби само след една процедура, която продължава около час. Ефектът  наистина впечатлява, – подчертава д-р Спасова. – При домашното са необходими около две седмици, за да се постигне желаният резултат.“

Стоматологичният кабинет в Медицински център-1 в Пловдив и Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан стартират от 1 август 2017 г. едномесечна кампания за избелване на зъби. Процедурата ще се извършва по съвременна технология с качествени продукти и на преференциални цени, заявиха организаторите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -