петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ "Пирогов" ампутират пръсти на премръзнали

В „Пирогов“ ампутират пръсти на премръзнали

Десет души с измръзвания са постъпили в „Пирогов“ през последните два дни, съобщиха от болницата. Това са около една трета от болните в клиниката по изгаряния и пластична хирургия, каза началникът й проф. Огнян Хаджийски. За разлика от друг път това са хора, които не са бездомници, а имат собствено жилище. Двама-трима имали психични смущения и може би това е причината да са престояли толкова дълго навън, допълни проф. Хаджийски.

На някои от премръзналите предстои частична ампутация на пръсти на горни и долни крайници, поясни той. Изчаква се обаче, за да се види кои тъкани са безвъзвратно унищожени. Днес сутринта е приета с хипотермия – общо охлаждане – жена, която има собствено жилище, но е стояла доста време навън. Тя е затоплена и вече е вън от опасност за живота.

От началото на студовете през клиниката в „Пирогов“ са минали десетки пострадали от изключително ниските температури. Имаше двама мъже, престояли на снега в пияно състояние, които бяха приети със сериозно общо охлаждане. Температурата им бе паднала до критичните 24 градуса, но лекарите успяха да ги спасят. Нито един от приетите с хипотермия или измръзване тази зима не е починал, каза проф. Хаджийски.

Свързани теми: Двама премръзнали с телесна температура 24 градуса оживяват

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -