сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноД-р Нешева: бонусът ми е многократно по-малък от 30 000 лв.

Д-р Нешева: бонусът ми е многократно по-малък от 30 000 лв.

Не съм получила 30 000 лв. като допълнително възнаграждение за 2011 г., а сума, многократно по-малка, заяви директорътна здравната каса д-р Нели Нешева в отговор на твърдения на депутати от СДС, които изнесоха подобни данни. Тя обаче не пожела да уточни сумата. От НЗОК представиха справка за изплатените като допълнително материално стимулиране суми.

От икономии от фонд „Работна заплата“ 40 души от ръководството на касата и директори на РЗОК са си поделили 77 572 лв., а от глоби, събрани от изпълнителите на медицинска помощ (лекари, болници) – още 91 858 лв. Това прави средно по 4235,75 лв. на човек. Още 55 души в ръководни структури на НЗОК и РЗОК са получили средно по 2987 лв.

Още с постъпването си в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева не веднъж е изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, за което е получавала сериозни критики от синдикалните организации, се казва в становище на НЗОК. „Нещо повече – лично депутати от СДС са отправяли питания към НЗОК защо не разпределя на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 г., след като това е регламентирано в Закона за здравното осигуряване. Подготвяха се синдикални действия и протести. След натиска през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на НЗОК и 28-те районни здравноосигурителни каси са изплатени допълнителни средства“, продължава писмото от касата. Въпреки настояването на синдикатите, лично д-р Нешева е направила предложение с писмо до министъра на здравеопазването и до д-р Ваньо Шарков да бъде внесено изменение в Закона за здравното осигуряване, с което да отпадне ал.3 от чл. 108 на ЗЗО, с се който се регламентира възможността за раздаване на допълнителни средства.

През 2010 г. по предложение на ръководството на НЗОК Надзорният съвет взел решение икономиите от административни разходи, в това число и икономии от други възнаграждения и плащания с общ размер 8 880 хил. лв. да бъдат прехвърлени за здравноосигурителни плащания. Това е прецедент, откакто съществува НЗОК, в полза на здравноосигурителните плащания.

Бих дал на работещите в спешната помощ и повече пари, заяви пък здравният министър д-р Стефан Константинов. Неговото ведомство е дало 5 236 404 лв. за допълнително материално стимулиране на 15 451 души. Над 90% от тях не са чиновници, а работят в спешна помощ, Регионалните здравни инспекции, които осъществяват контрол в здравната система, както и в домовете за деца, в психиатрични болници, и в кръвните центрове, уточняват от МЗ. Средната заплата на тези хора е 580 лв. Еднократно материално стимулиране в рамките на годината средно с 339 лв. при тези условия за някои от работещите, като хората в спешната помощ, психиатричните болници и детските домове, е дори ниско, заявяват от МЗ в официално становище.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -